Kuukautisiin liittyviä uniongelmia kannattaa hoitaa puuttumalla ongelman juurisyyhyn.
Kuukautisiin ja vuotoa edeltäviin PMS-oireisiin voi liittyä nukkumisvaikeuksia, kuten unettomuutta, yöllisiä heräilyjä, liikaunisuutta ja väsymystä. Jotkut kokevat unen laatunsa huononevan kuukautisten aikaan.
Ongelmat vaivaavat etenkin naisia, jotka kärsivät kivuliaista kuukautisista tai vaikeista PMS-oireista. Kun vatsaa kramppaa, päätä särkee, olo on huonovointinen tai kuukautissuoja pitää vaihtaa keskellä yötä, tulee nukkumisesta ymmärrettävästi hankalaa eikä olo ole aamulla virkeä.
Kuukautisten alkaminen voi aiheuttaa myös psyykkisiä oireita, kuten masentuneisuutta tai ärtyneisyyttä, mitkä nekin voivat häiritä unta.
Lue myös: Uniasiantuntija selittää, miksi juuri naiset saattavat kärsiä usein unettomista öistä
Hormonaaliset muutokset voivat selittää
Toiset kuitenkin huomaavat kierron vaikutuksen unessaan, vaikka he eivät suuremmista kuukautiskivuista tai PMS-oireista kärsisikään.
Englantilaisessa Chesterin yliopistossa anatomiaa ja fysiologiaa opettava Gareth Nye kertoo Metro-sivustolle, että tällöin unettomuutta voivat selittää kuukautisiin liittyvät hormonaaliset muutokset.
Kierron puolivälissä tapahtuva ovulaatio saa elimistön erittämään keltarauhashormonia eli progesteronia, joka kypsyttää kohdun limakalvoa mahdollista raskautta varten. Keltarauhashormoni nostaa kehon lämpötilaa, mikä voi häiritä Nyen mukaan unta.
Hänen mukaansa osalla naisista kuukautiskiertoon liittyvät hormonit voivat myös häiritä uni-valverytmiin vaikuttavan melatoniinin tuotantoa.
Lue myös: Moni ei tajua heräilevänsä öisin – vakava terveysuhka erityisesti naisille
Kuukautisiin liittyvien univaikeuksien hoito
Nukkumisvaikeuksista kuukautisten vuoksi kärsivän kannattaa hoitaa ongelman juurisyytä eli oireita, jotka unta häiritsevät.
Liikunta ja kevyt ruokavalio voivat auttaa lievittämään PMS-oireita ja kuukautiskipuja. Ennen kuukautisia kannattaa välttää alkoholia ja kahvia, jotka voivat paitsi pahentaa oloa myös häiritä unta. Kipua ja särkyä voi lievittää tulehduskipulääkkeillä tai parasetamolilla.
Mikäli itsehoito ei auta, kannattaa harkita yhdistelmäehkäisyvalmisteiden, kuten e-pillereiden tai hormonikierukan, käyttöä.
Katso videolta kuusi faktaa, jotka e-pillereistä tulisi tietää.
0:35Katso video: Tämä sinunkin tulisi tietää e-pillereistä.
Lue myös: Valvotko myöhään, koska illat ovat sinulle "omaa aikaa"? Ilmiöllä on nimikin – ja se on hyvin haitallista
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Metro UK, Käypä hoito, Terveyskirjasto 1 & 2