Kuuluuko alkoholi kesätapahtumiin? Syyni tiukentuu

THL:n erikoistutkija Esa Österberg ja Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa HUomenta Suomen vieraina.
THL:n erikoistutkija Esa Österberg ja Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa Huomenta Suomen vieraina.
Julkaistu 22.04.2013 13:18(Päivitetty 19.06.2013 09:54)

Anniskeluluvat ovat jatkossa tavallista tiukemmalla, sillä Valvira ja aluehallintoviranomaiset vaativat hallitusohjelman linjauksen mukaisesti entistä vahvemmin lapsille ja nuorille päihteetöntä ympäristöä. Tämä asettaa kesätapahtumat, erilaiset urheilutapahtumat ja huvipuistot entistä tarkemman syynin alle.

THL:n erikoistutkijan Esa Österbergin mukaan alkoholi kuuluu kesätapahtumiin, mutta tietyin rajoituksin.

– Kyllä tämä puhe siitä, että nuorten pitäisi saada elää ja viettää myös festivaaleja ilman alhoholia, on vakava asia. Jos tätä pidetään muuna kuin juhlapuheena, joudumme tekemään jotakin. Siis rajoituksia, jotta nuoret ja etenkään alaikäiset eivät saa alkoholia.

Erikoistutkija järjestäisi kesätapahtumat niin, että lapset ja nuoret eivät juuri näkisi alkoholin käyttöä.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa on selvästi sallivammalla linjalla. Hänen mielestään lisärajoituksia ei tarvita, kunhan nykylainsäädännöstä pidetään kiinni.

– Lähtisin siitä, että meillä on toimiva lainsäädäntö tällä hetkellä. Meillä on 18 vuoden ikäraja, joka suojelee lapsia ja nuoria alkoholin käytöltä. Mielestäni rajatuilla anniskelualueilla ja ikärajavalvonnalla pystytään jo valvomaan, kuka alkoholia nauttii. Lisäksi ravintoloilla on vastuu, ettei liian päihtyneille tarjoilla.

Österberg ja Ussa keskustelivat asiasta MTV3:n Huomenta Suomen vieraina.

"Lapset saattavat pelätä"

Österberg vetosi alkoholihaittoihin niin sanotuille kolmansille osapuolille eli niille, jotka eivät juo.

– Lapset saattavat pelätä nähdessään alkoholia käyttäviä ihmisiä, etenkin humalaisia. Alkoholin käyttö ja varsinkin humalaiset pitäisi mahdollisimman suuressa määrin pitää poissa niiltä paikoilta, missä lapset ovat.

Ussa puolestaan huomautti, että rajan vetäminen tässä lasten ja nuorten suojelussa on vaikeaa.

– Meillä on tällä hetkellä jo tilanne, että kulutus valuu pois valvotuilta anniskelualueita tai ravintoloista koteihin. Kuka näitä lapsia suojelee kodeissa? hän kysyi.

Ussan mielestä urheiluseurat voisivat itse päättää, onko anniskelua vai ei, koska heidän tulee tapahtumissa myös hallita ongelmat.

(MTV3)

Kommentointimahdollisuus poistettu asiattomien kommenttien vuoksi.

Tuoreimmat aiheesta

Huomenta Suomi