Tulisiko alkoholin myyntiä rajata poikkeusoloissa? Helsingin sote-johtaja huolissaan: "Tästä voi tulla iso kumuloituva ongelma"

10:23imgSote-johtaja ehdottaa alkoholimyynnin täyskieltoa poikkeusolojen vuoksi – näin vastaa päihdelääkäri.All Over Press
Julkaistu 30.03.2020 13:49
Toimittajan kuva

Lisa Kärnä

lisa.karna@mtv.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan yli puoli miljoonaa aikuista suomalaista juo liikaa ja liian usein. Tämä herättää kysymyksen, tulisiko alkoholin myyntiä rajata poikkeusaikoina.

Suomessa vallitsevat poikkeusolot ovat lisänneet alkoholin myyntiä sekä päivittäistavarakaupoissa että Alkoissa. Moni suomalaisperhe on hamstrannut erityisesti hanaviinipakkauksia, väkeviä viinoja ja olutta, mikä sai Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtajan huolestumaan: kuinka suomalaisperheissä voidaan, kun alkoholia on nyt kotona enemmän kuin aikoihin?

– Hyvin moni on lomautettuna, tekee etätöitä, koulut ovat kiinni ja päiväkotilapsiakin on kotona. On huomattava riski siihen, että alkoholin käyttö lisääntyy myös sellaisissa ”normaaliperheissä”, joissa se ei muuten ole ongelma, toteaa toimialajohtaja Juha Jolkkonen

Jolkkosen mukaan huolestuttavat merkit ovat jo nyt ilmassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietojen mukaan maaliskuussa alkoholia on kulutettu tavallista enemmän. 

– Kyse on siitä, etteivät tilanteet kotona hankaloituisi. Etenkin lapset ja nuoret voivat joutua tilanteisiin, joissa lisääntynyttä alkoholinkäyttöä joudutaan todistamaan kotona. Pahimmillaan siihen voi liittyä myös erilaisia perheen sisäisiä ristiriitoja ja väkivaltatilanteita, Jolkkonen muistuttaa.

"Yhtäkkinen käytön lopettaminen voisi olla vaarallista"

Suomalaislapsista arviolta 70 000 asuu päihdeongelmaisessa perheessä. Alkoholin käytön on tiedetty jo pitkään aiheuttavan laajoja ongelmia yhteiskunnalle, mutta Jolkkosen mukaan nyt ollaan vielä aiempaakin ongelmallisemmassa tilanteessa.

– Alkoholin myynnin täydellinen lopettaminen tietenkin vähentäisi saatavuutta, mutta etenkin ongelmakäyttäjille yhtäkkinen käytön lopettaminen voisi olla vaarallista. Tärkeää olisi siis tarkastella sitä, onko tälle asialle syytä tehdä jotain, kun muitakin poikkeustoimia ja rajoitustoimia on tehty. Tämä tilanne kestää vielä viikkoja ja kuukausia, tästä voi tulla iso kumuloituva ongelma.

Valtioneuvosto on nyt jo ohjeistanut baareja ja ravintoloita sulkemaan ovensa, ainoastaan etämyynti on poikkeusaikoina sallittua. Jolkkosen mukaan esimerkiksi alkoholimyynnin rajoittaminen voisi olla mahdollinen ratkaisu. Etelänaapurissamme Virossa näin on jo tehty: maan hallitus kielsi alkoholin myynnin ravintoloissa, hotelleissa ja kaupoissa iltakymmenen ja aamukymmenen välillä. 

Grönlannissa taas asiaa lähestyttiin rankemmilla toimilla: pääkaupunki Nuuk kielsi alkoholin myynnin kokonaan lähisuhdeväkivallan estämiseksi. 

Hälytysmerkkejä tulisi seurata

Jolkkonen painottaa, ettei hänellä ole valmista ratkaisua tilanteeseen. Sen sijaan yhteiskunnallisen keskustelun herättäminen olisi hänen mukaansa tarpeellista.

– Olisi tärkeää, että ihmiset pitäisivät toisiinsa yhteyttä. Oltaisiin hereillä, ettei vaivihkaa ajauduttaisi tilanteeseen, jossa perheet jäisivät yksin ja omilleen.

Erityisesti Jolkkonen toivoo tarkkaavaisuutta sellaisilta henkilöiltä, jotka ovat säännöllisessä yhteydessä suomalaisperheisiin. Näillä hän tarkoittaa esimerkiksi opettajia ja liikuntaharrastusten ohjaajia. 

– Hälytysmerkkejä voivat olla esimerkiksi koulutehtävistä lipeäminen, yhteydenottoihin vastaamatta jättäminen tai lapsen käytöksen muuttuminen. Selvä muutos aiempaan on aina huolenmerkki, josta olisi hyvä olla yhteydessä vanhempiin herkästi ja matalalla kynnyksellä.

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholi