Superruoan tittelin ansainneet herkut omaavat usein vierasperäisen, hienolta kuulostavan nimen. Arkisen nimen omaavat perusruoat ovatkin usein aliarvostettuja, vaikka niistäkin löytyy hurjasti terveyshyötyjä.
Superruoiksi kutsutuilla ruoilla on yleensä jokin outo, vierasperäinen nimi ja hurja maine. Acai- ja goji-marjat, chia-siemenet sekä kvinoa ovat esimerkkejä superruoan nimen ansainneista ruoka-aineista. Kuitenkin myös tavalliset ja tunnetut ruoat sisältävät niin paljon terveyshyötyjä, ettei niitä kannata ruokavaliostaan unohtaa, vaikka niiden nimet eivät ehkä olekaan yhtä hohdokkaita.
Sardiinit
Säilykesardiinit ovat helppo ja hyvä yhdistelmä omega-3-rasvahappoja, proteiinia ja kalsiumia. Kokeile sardiineja vaikkapa täysjyväpaahtoleivän päällä tai kevyenä päivällisenä.
Kananmunat
Kananmunat eivät ole turhaan täyttävän ja terveellisen aamupalan perusta, sillä ne sisältävät proteiinia runsain mitoin. Keltuaisessa on lisäksi D-, A- ja lukuisia B-vitamiineja.
Pavut
Palkokasveissa, kuten pavuissa, tarhapavuissa ja linsseissä, on paljon liukenevaa kuitua sekä proteiinia. Niissä on myös matala glykeeminen indeksi, joten ne eivät aiheuta kovia verensokeripiikkejä.
Valkosipuli
Valkosipuli on tehokas apu kaikenlaisia infektioita vastaan ja se auttaa puhdistamaan limaa nenästä ja keuhkoista. Sen on myös todettu ehkäisevän ja helpottavan sydän- ja verisuonisairauksia.
Hunaja
Hunajalla on antibioottisia ominaisuuksia, se tabbaa bakteereja ja rauhoittaa kurkun ja keuhkojen limakalvoja. Kuuma hunaja-sitruuna-juoma onkin kelpo lääke inhottavaan yskään.
Inkivääri
Inkivääri helpottaa pahoinvointia, vähentää tulehduksia ja parantaa verenkiertoa, kun esimerkiksi sormet tai varpaat palelevat.
(MTV LIFESTYLE)
Lähde: Body and Soul