Kuumien nimien vaalitentissä ehdokkailta kysyttiin, kuka on oikeasti rikas ja mikä on matala palkka. Yksimielistä vastausta kysymyksiin ei kuitenkaan saatu.
Ennen kuin kaikkia ehdokkaat saivat osallistua keskusteluun, tentin yksi vierailevista tähdistä, SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin, haastoi kokoomuksen Hjallis Harkimon rikkaiden verotuksesta kaksintaistelussa.
Marin mainitsee, että viime vuosien veronalennukset ovat osuneet usein varakkaiden kukkaroihin. Marin tenttaa Harkimolta, miksi varakkaiden ei tarvitse tässä taloustilanteessa osallistua tilanteen parantamiseen.
- Kokoomus ei ole alentanut ainoastaan rikkaiden veroja. Veroja pitää alentaa siksi, että työn tekeminen tulee mielekkääksi. Ei ole mitään muita syytä siihen, Harkimon vastaus kuuluu.
Hjalliksen mielestä rikkaiden verotuksen löysentämisellä tai kiristämisellä ei ole kokonaiskuvan kannalta merkitystä.
- Hyvinvointivaltion rahoitus ei ole kiinni rikkaiden verotuksesta. Rikkaita ei ole kauhean paljon Suomessa.
- Jos rikkailta otetaan vähän vähemmän tai vähän vähemmän, se ei ratkaise tätä tilannetta. Tämän ratkaisee joku ihan muu.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
”Ei hajuakaan oikeasti”
Sen sijaan keskusteluun nousi matalat palkat ja kannustinloukut. Jufo Peltomaalta (r.) kysyttiin, että mikä hänen mielestään on matala palkka.
- Yhdeksän euroa tunnissa, Peltomaa aluksi heitti, mutta jatkoi nopeasti:
- Ei hajuakaan oikeasti.
Myöskään muilla ei ollut täsmällistä vastausta siihen, mitä matala palkka tarkoittaa.
- Se on palkka, jolla ei tule toimeen. Jolla ei pysty maksamaan vuokraa eikä ruokakustannuksia. Matalan palkan suuruus riippuu siitä, missä päin Suomea asuu, Jutta Urpilainen sanoo.
- Jos ajatellaan kaupan alaa, niin matalimmat palkat ilman mitään lisiä, 1400 euroa ja rapiat. Kyllä mun mielestä on hirveän tärkeätä, että palkalla tulee toimeen, Sari Essayah (kd.) yrittää tiivistää.
Kannustinloukkujen kohdalla perussuomalaisten Sampo Terho nosti esiin puolueensa ehdottaman tuhannen euron verottoman tienestin. Terho palasi myös aiempaan verokeskusteluun.
- Toisekseen, mitä hyötyä on työpaikasta, jos valtio vie kaiken palkasta, hän heitti.
Vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan kannustinloukut eivät synny liian suuresta sosiaaliturvasta vaan liian pienistä palkoista.
- Jos ihmisen ei kannata siirtyä työttömyysturvan nostamisesta kokoaikaiseksi työntekijäksi, vika on palkassa eikä sen sosiaaliturvan määrässä, Andersson sanoo.
Pj-tentti Uutiset