Vauvapolitiikka kuumensi tunteita: Vihreiden Virta sanoi ei synnytystalkoille

Perussuomalaisten Onni Rostilalla ja vihreiden Sofia Virralla oli Huomenta Suomen lähetyksessä vahvoja näkemyseroja Suomen vauvapolitiikasta.

Huomenta Suomen studiossa perussuomalaisten kansanedustaja Onni Rostila oli sitä mieltä, että jos syntyvyyden saamiseksi nousuun ei esitetä ratkaisuja, tulevaisuudessa Suomi on suurissa ongelmissa. Suomen hyvinvointijärjestelmä perustuu siihen, että veronmaksajia syntyy koko ajan lisää.

– Jos tätä dramaattista syntyvyyden laskua ei saada pysäytettyä, joudumme sellaisten leikkausten eteen, että tämän hallituksen sopeutustoimet näyttävät aivan lastenleikiltä, Rostila kommentoi.

Perussuomalaisten kansanedustajat Onni Rostila ja Teemu Keskisarja ovat ehdottaneet ratkaisuksi tuloveron poistamista tai huojentamista äideiltä, jotka ovat synnyttäneet vähintään kolme lasta. Vihreät eivät pidä ehdotusta hyvänä ideana.

Syntyvyys on Suomessa nyt historiallisen alhainen. Viime vuoden lukujen mukaan kokonaissyntyvyys naista kohti oli 1,26. 

– Matala syntyvyys ei ole ongelma, vaan se, ettei meidän järjestelmämme toimi nykyisellään, jos täällä on liian vähän ihmisiä. Haluamme rakentaa maan, jossa ei tarvitsisi puhua synnytystalkoista, vaan täällä olisi jo olemassa olevilla lapsilla hyvä olla, vihreiden puheenjohtaja ja kansanedustaja Sofia Virta sanoi.

Naisten painostus ei auta

Tunteet kuumenivat, kun perussuomalaisten Rostila puhui useaan otteeseen lasten hankkimisesta, jolloin Virta korosti, ettei lapsia hankita, vaan heitä saadaan.

Virran mukaan äitien ansiotuloveron keventäminen ei ole ensisijainen toimi.

– Tiedämme, että lapsettomuus on eniten lisääntynyt matalasti koulutettujen ihmisten keskuudessa, joilla on vaikeuksia toimeentulon kanssa. Jos miettii hallituksen nykyisiä toimia, joissa leikataan toimeentulosta, koulutuksesta, lapsiperheiden tuesta ja neuvoloista, niin me ollaan menossa väärään suuntaan, Virta sanoi.

Hän myös painotti, että nuorten naisten painostus tai syyllistäminen ei ole hyväksyttävää eikä auta tilanteeseen.

Sofia Virta kysyi lopuksi Onni Rostilalta, kuinka paljon perussuomalaisten ehdotus verohuojennuksesta maksaisi.

– Minua kiinnostaisi kuulla, miten Suomella olisi varaa tämäntyyppisiin verohuojennuksiin? Puhumme tosi mittavista verotulovähennyksistä tilanteessa, jossa meillä ei mukamas ole mahdollisuutta panostaa neuvoloihin.

– Jos ne kaikki verohuojennukset toteutettaisiin, se olisi vähintään miljardin euron luokkaa saamatta jääneinä verotuloina. Silloinhan meidän täytyisi edelleen priorisoida muita valtion menoja ja ehkä myös muuttaa verotuksen painopistettä, Rostila sanoi.

Juttua korjattu kello 15.08: Toimenpidealoite (TPA 57/2024) tuloveron poistamisesta tai huojentamisesta  äideiltä, jotka ovat synnyttäneet vähintään kolme lasta, on perussuomalaisten kansanedustajien Onni Rostilan ja Teemu Keskisarjan, ei koko perussuomalaisten puolueen esittämä.

Lue myös:

    Uusimmat