Kuunteletko heviä vai listapoppia? Tämän musiikkimakusi kertoo luonteestasi

Tutkimuksen mukaan musiikkimaku voi paljastaa jotain ihmisen luonteesta. Johtava tutkija Kari Tervonen vieraili Uutisaamussa avaamassa tutkimuksen tuloksia.

Tietyntyyppisillä ihmisillä näyttää olevan tapana kuunnella tietyntyyppistä musiikkia, esittää yli tuhat suomalaista tavoittanut tutkimus.

Esimerkiksi hevimusiikin kuuntelu on yhteydessä sisäänpäin suuntautuneeseen ja ujoon luonteeseen. Listapopin kuluttaminen puolestaan korreloi ulospäin suuntautuneen ja menestymishakuisen luonteen kanssa.

Kahdeksatta kertaa tehdystä tutkimuksesta saadut tulokset ovat samantyyppisiä kuin mitä skotlantilaisen Edinburghin yliopiston laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa on saatu, kertoo johtava tutkija Kari Tervonen Omnicom Media Groupista. Hän näkee, että yhteneväiset tulokset todistavat, että havainnoissa on järkeä.

Yllä olevalla videolla Tervonen kertoo tarkemmin, mitkä luonteenpiirteet korreloivat minkäkin tyyppisen musiikkimaun kanssa.

Musiikista tullut iloisempaa ja kevyempää

Suomalainen musiikki on perinteisesti ollut mollivoittoista ja melankolista siinä missä naapurimaassa Ruotsissa on taidettu paremmin iloisempi sävellaji duuri.

– Melankolian ja duurin välinen rajamaasto kulkee Pohjanlahdessa, Tervonen luonnehti Uutisaamun haastattelussa.

Tervonen epäilee, että syy suomalaisten synkistelylle löytyy itänaapurista. Venäläisissä balladeissa uidaan niin ikään syvissä vesissä.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Muutoksen tuulia on kuitenkin ilmassa. Tervosen mukaan Suomessa musiikki on muuttunut hieman iloisempaan ja kevyempään suuntaan,  kun popista ja hiphopista on 2010-luvulla tullut valtavirtamusiikkia.

Mistään varsinaisesta sukupolvikapinasta tuskin on kyse, sillä musiikkimaku näyttää periytyvän vanhemmilta lapsille. Liekö syy sitten samankaltaisessa temperamentissa vaiko kotona kuunnellusta musiikista, ainakin vanhemmat ja lapset näyttävät olevan samalla puolella rintamaa.

Lue myös:

    Uusimmat