Kuusi aluetta joutuu valtion erityisohjaukseen – tätä se tarkoittaa

Lappi, Keski-Suomi, Vantaa-Kerava, Kanta-Häme, Itä-Uusimaa ja Satakunta. Siinä alueet, jotka valtio ottaa tarkempaan ohjaukseensa. 

Ministeriöstä kerrotaan MTV Uutisille, että arviointimenettelyt ovat todennäköisiä joidenkin alueiden osalta ja voivat tapahtua nopeallakin aikataululla.

Hyvinvointialueet etenevät talouskehityksensä ja sopeutumisohjelmiensa kanssa eritahtisesti, kerrotaan ministeriön tiedotustilaisuudessa. 

– Haluamme kuuden hyvinvointialueen kanssa lävitse se, että mikä on alueiden tilanne, ovatko he ryhtyneet kaikkiin toimenpiteisiin ja kaikken olennaisinta: voiko valtio tukea aluetta jotenkin tukalassa tilanteessa, toteaa valtiovarainministeriön osastopäällikkö Ville-Veikko Ahonen

Edessä voi olla arviointimenettelyitä. Virkamies pitää niitä todennäköisinä.

– Ministeriöiden arvio on se, että tässä lähitulevaisuudessa tullaan näkemään joidenkin yksittäisten alueiden osalta näkemään arviointimenettelyjä.

– Arviointimenettelyä ei pidä nähdä minkäänlaisena rangaistuksena, vaan kyse on siitä, että yhdessä työryhmässä sovitaan, mitkä ovat toimenpiteet, jolla alue ryhtyy taloutta tasapainottamaan, jotta palvelut varmistuu ja mikä on se aikataulu, jolla se talous saadaan aikaan, sanoo Ahonen.

– Valtio vastaa viime kädessä siitä, että peruspalvelut turvataan, muistuttaa Ahonen.

– Muutamilla alueilla tilanne näyttää haastavammalta. Siksi ryhdymme tiiviimpään ohjaukseen, sanoo ministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok.) viitaten mainittuun kuuteen alueeseen.

Ministeriön viesti hyvinvointialueille on se, että ensi vuoden talousarviot tulee valmistella ylijäämäisiksi. 

Lähetä vinkki!

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat.

Juttuvinkit joonas.lepisto@mtv.fi.

Valtio voi ottaa ohjat

Taloussuunnitelman on oltava tasapainossa tai ylijäämäinen kolmen vuoden ajanjaksolla. Taseen kertynyt alijäämä on katettava kolmen vuoden kuluessa, muutoin valtiovarainministeriö voi käynnistää arviointimenettelyn.  

Arviointimenettely on valtiovallan ohjauskeino, jos hyvinvointialueet tekevät ylisuuria budjetteja ja anovat toistuvasti lisärahaa. Myös asukkaiden palvelujen vaarantuminen voi käynnistää arviointimenettelyn.

Arviointimenettelyssä valtio ja hyvinvointialue arvioivat hyvinvointialueen taloudellisia sekä palvelujen järjestämiseen liittyviä edellytyksiä selvitä tehtävistään. Arviointimenettelyn aikana rajoitetaan hyvinvointialueen viranomaisen toimivaltaa tehdä päätöksiä.

Menettelyssä arviointiryhmä tekee ehdotuksen hyvinvointialueen talouden tervehdyttämiseksi sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen ja pelastustoimen palvelujen järjestämisen edellytysten turvaamiseksi tarvittavista toimista.

– Kyllä se on sellainen menettely, että se rajaa alueen itsehallintoa eri tavoin. Siksi se ei ole menettely, johon ryhdytään kevyesti, sanoo Ikonen.

Lue myös:

    Uusimmat