Eduskunta pui ensi vuoden budjettia – Purra: "On tämä yksi pirullinen työmaa, minkä edellinen hallitus meille soteen avasi"

Katso suorana kello 12: Eduskunta pui hallituksen talouslinjauksia LIVE
Katso eduskunnan budjettikeskustelu suorana lähetyksenä.

Eduskunnassa puidaan tänään hallituksen talouslinjauksia. Lähetekeskustelussa on hallituksen esitys eduskunnalle ensi vuoden valtion talousarvioksi. MTV Uutiset näyttää budjettikeskustelun suorana lähetyksenä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) nosti esiin muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen ongelmia, kun eduskunta aloitti hallituksen talousarvioesityksen käsittelyn tiistaina.

Purra sanoi puheenvuorossaan, että edellisen hallituksen tekemä sosiaali- ja terveydenhuollon malli on virheellisesti suunniteltu. Hän moitti erityisesti SDP:tä ja keskustaa.

– On tämä yksi pirullinen työmaa, minkä edellinen hallitus meille soteen avasi. Ylivoimaisesti suurin murheenkryyni myös näin valtiovarainministerin näkökulmasta, Purra sanoi.

Purran mukaan hallitus aikoo niin sanottujen valuvikojen lisäksi selvittää, miten hyvinvointialueita johdetaan.

– Hyvinvointialuemalli on sellainen menoautomaatti, että luultavasti joudumme tekemään napakkoja korjaavia toimia, Purra sanoi.

Ikonen: Hyvinvointialueiden valtion ohjausta tullaan tiivistämään syksyn aikana

Hyvinvointialueiden valtion ohjausta tullaan tiivistämään syksyn aikana, kertoo kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok.).

Tiiviimmällä ohjauksella on Ikosen mukaan määrä auttaa erityisesti niitä alueita, joilla on erityisiä haasteita.

– Täällä hetkellä erityisesti huolet liittyvät Lapin, Keski-Suomen, Vantaan ja Keravan, Kanta-Hämeen, Itä-Uudenmaan ja Satakunnan hyvinvointialueiden tilanteeseen, Ikonen sanoi tiedotustilaisuudessaan Helsingissä.

– Näiden alueiden kanssa käydään tarkentavat keskustelut syksystä alkaen, Ikonen jatkoi.

Ikosen mukaan hyvinvointialueiden kanssa käydään keskustelua alueiden tilanteesta ja pohditaan, miten valtio voisi olla alueiden tukena.

– Alueiden kanssa käydään myös yhteistä arviointia siitä, mitä alueilla vielä voitaisiin tehdä ja mitä mahdollisesti muualla on tehty onnistuneesti. Osa hyvinvointialueista on löytänyt keinoja, joilla toimintaa on saatu tehostettua. Nämä keinot on nyt saatava kaikkien käyttöön, Ikonen painotti.

Ikosen mukaan valtiolla on viime kädessä vastuu palveluiden turvaamisesta kaikille suomalaisille.

– Jos näyttää siltä, että jokin alue ei sitten selviä edelleenkään tehtävistään, voi myöskin arviointimenettelyn käynnistyminen tulla kyseeseen, Ikonen sanoi.

Purra: Laskutavan muutos hyvä asia

Valtiovarainministeriön virkamiehet ovat pyytäneet EU:lta muutosta siihen, miten EU laskee Suomen julkisen talouden velkaantumista. Jatkossa eläkerahastojen ylijäämiä ei oteta huomioon velkaantumista helpottavana asiana, mikä voi kasvattaa Suomelle EU:sta tulevia säästövaatimuksia.

Purra kommentoi asiaa puheessaan ensi kertaa toteamalla, että muutos on hyvä asia.

– On hyvä, että virkakuntamme on saanut velkakestävyysanalyysin tekniset oletukset kohdalleen Brysselissä, Purra sanoi.

– Emme voi tietenkään lyhentää valtion velkaa eläkesektorin ylijäämillä, vaikka sosiaalidemokraatit näin kuvittelivat, kun liityimme Euroopan talous- ja rahaliittoon.

Purran mukaan hallitus aikoo niin sanottujen valuvikojen lisäksi selvittää, miten hyvinvointialueita johdetaan.

Valtion ensi vuoden budjetti on hallituksen esityksessä runsaat 12 miljardia euroa alijäämäinen. Valtion menot ovat talousarvion mukaan melkein 89 miljardia ja tulot runsaat 76 miljardia.

Eduskunnan on määrä hyväksyä ensi vuoden talousarvio joulukuussa. Tuolloin tehdään lopulliset päätökset valtion budjetista.

Lue myös:

    Uusimmat