Tänään on Vantaa-Keravan kohtalonpäivä: "Merkittävä ennakkotapaus"

Iltapäivällä pitäisi olla tiedossa, saako Vantaa-Kerava lisää rahaa valtiolta. Se on ensimmäinen lisärahoitusta pyytänyt hyvinvointialue. 

Vantaa-Keravan hyvinvointialueen lisärahoituskysymystä on pohdittu valmisteluryhmässä, johon on kuulunut eri ministeriöiden sekä hyvinvointialueen edustajia. Ryhmän toimikausi päättyy tänään.

Päätös on merkittävä, toteaa asiantuntija MTV Uutisille.

– Tämän päätöksen merkittävyys on siinä, että siinä luodaan nyt ennakkotapaus siitä, mitä tarkoitetaan riittävillä sosiaali- ja terveyspalveluilla ja millaisin kriteerein sitä arvioidaan, toteaa THL:n johtava tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen

Tynkkynen toivoo, että tehty prosessi avataan niin, että sitä voidaan arvioida myös ulkopuolisten tahojen toimesta. 

– Toki päätös myöntää lisärahoitusta antaisi alueille tietynlaisen todisteen siitä, että valtio todella tulee apuun jos rahoituksen taso vaarantaa palveluiden järjestämisen. Eli rahoitusmalliin liittyvä pehmeän budjettirajoitteen ongelma ikään kuin aktualisoituisi.

– Positiivinen ennakkotapaus voisi toki alentaa kynnystä hakea lisärahoitusta myös muilla alueilla, mutta oma arvioni on että monilla alueilla kyllä ihan aidosti pyritään tasapainottamaan budjetteja eikä luoteta siihen että valtiolta tulee lisärahoitusta. 

– Oma kysymyksensä on sitten se että millä hinnalla tätä tehdään. Tehdäänkö esimerkiksi liiallisia leikkauksia, jotka kostautuvat myöhemmin? Tynkkynen pohtii.

Lähetä vinkki!

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat.

Juttuvinkit joonas.lepisto@mtv.fi.

Lue myös:

    Uusimmat