Kuusi oikeasti hyvää syytä jättää treeni väliin

liikunta (1)
Joskus liikunnasta on enemmän haittaa kuin hyötyä.Colourbox.com
Julkaistu 20.07.2016 06:15

MTV LIFESTYLE

Joskus treenin väliin jättäminen on silkkaa viitsimättömyyttä, joskus täysin perusteltua ja viisasta. Prevention-verkkosivusto selvitti asiantuntijoilta, milloin on syytä valita lepo liikunnan sijasta.

Paha yskä tai flunssa

Jos kärsii vain lievistä nuhaoireista, kuten vuotavasta nenästä tai karheasta kurkusta, liikunta voi vilkastuttaa verenkiertoa ja auttaa voimaan paremmin. Treenin on kuitenkin oltava matalatehoista, ei rankkaa rehkimistä. Sen sijaan rinnassa tuntuvat oireet – esimerkiksi yskä, rohina tai paha hengästyminen – ovat syitä antaa itselleen aikaa parantua.   

Kello on yli puolenyön ja aiot mennät treenaamaan kuudelta aamulla

On turha taputella itseään olkapäälle, jos raahautuu ylös sängystä viiden tunnin yöunien jälkeen. Unen katkaiseminen ennen aikojaan, vaikka sitten liikunnan takia, voi tehdä enemmän hallaa kuin hyvää. Stressi ja ruokahalu kasvavat jo yhden yön univajeesta, ja säännöllisesti toistuessaan liian lyhyet yöunet voivat lisätä jopa sydänsairauksien riskiä. Treeni kannattaa siis sellaiseen ajankohtaan, joka ei häiritse yöunia.

Olet kuumeessa

Kuumeessa ei missään nimessä saa urheilla. Jää siis sänkyyn, jos kuumemittari näyttää epänormaaleja lukemia tai koet vilunväristyksiä tai lihas- ja nivelsärkyjä.

Lihaksesi ovat edelleen kipeät edellisestä treenistä

Jos lihaksiin sattuu vielä viimeisimmän treenin jäljiltä, treenaaminen ei välttämättä ole turvallista. Kun liikkeitä ei pysty tekemään kunnolla, loukkaantumisriskikin on suurempi. Mikäli kipu tuntuu vain yhdessä lihasryhmässä, voit toki harjoittaa toista – esimerkiksi käsiä jalkojen ollessa muussina –, mutta jos koko keho on jumissa, on viisaampaa antaa lihasten levätä ja palautua.

Polveesi tai jalkaasi sattuu joka kerta, kun menet lenkille

Jatkuva kipu on merkki siitä, että jotain on pielessä. Kyseessä voi olla esimerkiksi lihasrevähdys tai rasitusvamma tai -murtuma. Anna kipeän alueen levätä, kunnes liikunta taas onnistuu kivutta. Jos kipu ei poistu levonkaan jälkeen, kannattaa syy selvittää lääkärissä.

Olet ollut puhki jo viikkoja

On normaalia, että välillä päivän–pari vain laiskottaa ja väsyttää. Jos kova uupumus on kuitenkin jatkunut viikkoja, voi olla syytä tarkistaa lääkärissä, ettei taustalta löydy mitään vakavampaa, kuten kilpirauhassairautta tai pitkäaikaista väsymysoireyhtymää. Huomioithan myös, että liian kova harjoittelu voi johtaa ylikuntoon, joka paranee vain ajan kanssa lepäämällä.

Lähteet: Prevention.com, Terveyskirjasto

Kävelykin on liikuntaa!

Miten sauvakävellään oikeaoppisesti? Entä mitä hyötyä harrastuksesta on? Huomenta Suomi perehdytti lajin saloihin huhtikuussa 2016.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Studio55