Eikö huvita liikkua? Näillä vinkeillä nouset sohvanpohjalta repsahduksen jälkeenkin!

lenkki
Repsahduksen jälkeen voi nousta uuteen nousuun.Colourbox.com
Julkaistu 23.04.2017 06:00

MTV LIFESTYLE

Kaikilla on päiviä, jolloin liikunta tekisi hyvää, mutta motivaatio lenkille tai kuntosalille lähtemiseen on nollissa. Erityisen lamaannuttavia sellaiset hetket voivat olla vasta-alkajalle tai laihduttajalle, kun liikuntaharrastus ei ole ehtinyt asettua säännöllisille urille.

Jokainen tarvitsee lepopäiviä, mutta jos takana on jo monta tai sohvalle jääminen ahdistaa yhtä paljon kuin ulos lähteminen, kannattaa itsensä kanssa käydä pieni keskustelu. Motivaation puutteeseen saattaa vaikuttaa moni asia.

Himoliikkujaa saattaa esimerkiksi turhauttaa näkyvien tulosten puute. Kuntosalitreenaajalla näkyviä muutoksia kehossa tapahtuu helpoimmin ja nopeimmin heti harrastuksen alkuvaiheessa. Kun lihasten kasvu sitten hidastuu – vaikka harjoittelumäärät pysyvät entisellään –, se saattaa turhauttaa.

Vasta-alkajalla tai satunnaisella liikkujalla henkiseksi esteeksi voi muodostua hankalalta tuntuva uusi laji tai viikkorytmi. Jos ei ole tottunut hikiliikuntaan ja itsensä vapaaehtoiseen rasittamiseen, se ei pian tunnukaan houkuttelevalta vaihtoehdolta. Liikuntaan tottumaton keho myös väsyy helposti.

Repsahdukset tai pitkät tauot saattavat niin ikään painaa motivaation nolliin. Olipa kyse sitten sairaslomasta tai vanhoihin elämäntapoihin sortumisesta, jo parin viikon tauko liikunnasta saattaa romuttaa itsetunnon ja nostaa henkisen muurin ylitsepääsemättömäksi.

Määrittele syy huonon motivaation taustalla

Jos sohvalta on nouseminen on vaikeaa, kannattaa perimmäinen ongelma pyrkiä kiteyttämään. Masentaako sateinen sää? Kokeile sisälajeja! Onko entiset tavoitteet saavutettu ja treenaaminen paikallaan junnaavaa? Aseta uusia tavoitteita! Repsahdus pitää antaa itselleen anteeksi ennen kuin liikuntaharrastusta voi jatkaa menestyksekkäästi. 

Suunnittele

Liikunnan suhteen ei pidä luottaa pelkästään luontaiseen motivaatioon, vaan liikuntahetket kannattaa suunnitella etukäteen ja merkitä vaikka kalenteriin. Siivouspäivätkin ovat olemassa sen takia, että tiettynä viikonpäivänä tulisi siivottua, vaikkei siitä nauttisikaan! Usein liikunnanilo sitä paitsi iskee vasta alkuvaikeuksien jälkeen.

Pidä suunnitelmistasi kiinni, mutta laadi ne sellaisiksi, että ne ovat mahdollisuuksien rajoissa niin ajallisesti kuin ruumiillisesti.

Aseta sopivan kokoisia tavoitteita

Sopivat, realistiset ja konkreettiset tavoitteet ovat kaiken a ja o. Jos liikuntaharrastus on alussa ja kesään puolitoista kuukautta aikaa, rantakunto saattaa olla epärealistinen ja samalla myös epämääräinen tavoite.Paljon tehokkaampaa ja palkitsevampaa on päättää esimerkiksi liikkua kolme kertaa viikossa.

Kannattaa miettiä myös, miksi liikkuu. Liikunta motivoi todennäköisemmin, jos sitä harrastaa itsensä takia eikä vain siksi, että ”niin kuuluu tehdä”.

shutterstock_454995430

Kiireisenä paloittele liikuntahetket muiden askareiden lomaan

Jos kalenteri on jo valmiiksi täysi, on hyvä muistaa, että liikunnasta on hyötyä, vaikka sitä harrastaisi pienissä pätkissä. Vaikka työpäivän jälkeen ei ehtisi kahdeksi tunniksi kuntosalille, aamulla voi olla aikaa pienelle jumpalle, tai sitten työmatkan voi pyöräillä. 

Älä anna periksi tekosyille

On normaalia, että liikunta jää silloin tällöin väliin pitkäksi venyneen työpäivän tai yllättävän menon takia. Jos harjoittelusta lipsuu toistuvasti samasta syystä, on kyseessä tekosyy. Huono sää saattaa esimerkiksi estää lenkille lähtemisen, mutta uimista se ei estä. Jos työpäivät venyvät usein, kannattaa harkita työmatkaliikuntaa erillisen liikuntaharrastuksen sijasta.

Hyötyliiku

Liikunnasta kannattaa tehdä elämäntapa. Aluksi portaat eivät ehkä houkuta, mutta keho ja mieli tottuvat muutokseen nopeammin, kun liikunnasta tulee jokapäiväistä. Jos työmatka on liian pitkä pyöräiltäväksi, voi esimerkiksi bussista jäädä pois paria pysäkkiä normaalia aiemmin ja kävellä loput.

Etsi sopiva laji

Sopivan lajin valitseminen on tärkeää. Kaikille lajeille kannattaa antaa mahdollisuus koululiikuntatraumoista huolimatta, mutta hampaat irvessä ei kannata puurtaa. Myös lajien vaihteleminen tuo virkistystä. Olisi hyvä, jos liikuntaviikko sisältäisi sekä kestävyyttä että voimaa kehittäviä harjoituksia.

Aloita vaikka kotona tai pyydä kaveri mukaan

Jos säännöllinen liikunta on uusi harrastus, kannattaa aloittaa tutuista lajeista. Reipas kävely ei vaadi erityistaitoja, ja kotikuntopiiriin tarvitsee vain toimivan internetyhteyden. Netti on täynnä erilaisia kuntoiluohjeita ja videoita, joita voi hyödyntää ilman sen kummempia välineitä.

Jos uuden lajin aloittaminen kiehtoo ja pelottaa samaan aikaan, kannattaa pyytää kaveri mukaan. Esimerkiksi kuntosali saattaa vaikuttaa härveleineen aivan oudolta paikalta siellä aikaisemmin käymättömälle. Henkilökunta on kuitenkin paikalla auttaakseen. Vinkkien pyytäminen on erittäin hyödyllistä, sillä väärin tehtyinä voimailuliikkeet saattavat aiheuttaa enemmän harmia kuin hyötyä.

Älä rankaise itseäsi

Kaikki repsahtavat joskus. Liikuntaharrastuksesta ei kannata luopua, vaikka välillä tapahtuisi takapakkia. Itsekuri on eri asia kuin itsensä rankaiseminen. Laiska väliviikko tai suunnitelmista riistäytynyt mässäily kannattaa antaa itselleen anteeksi. Kun repsahduksesta pääsee yli, on aika taputtaa itseään selkään.

Lähde: Prevention

Onko lenkki viikossa parempi kuin ei mitään?

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Lauri Alanko suosittelee vähentämään työtuolin ja hissin käyttöä työpaikoilla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle