Eivätkö lihakset kasva, vaikka treenaisit miten? Nämä merkit paljastavat, että ylitreenaat

Nanan koko kropan kotitreeni – tähän ei tarvita välineitä 0:25

Enemmän ei aina ole parempi – ainakaan kuntoillessa! Kunnolliseen treeniin liittyy aina lepoa. Muscle and Fitness -lehti listasi asiat, jotka voivat olla merkki liian rankasta treenistä. Et kai ylitreenaa?

Yllä olevalla videolla Nana näyttää kotitreeninsä.

Syke paljastaa

Liian kovan treenaamisen voi osaltaan päätellä sydämen sykkeestä. Lehden haastatteleman personal trainerin ja voimavalmentajan mukaan leposykkeen muutos voi johtua siitä, että keho yrittää vastata treenin vaatimuksiin.

Tavallista korkeampi syke saattaa olla myös merkki stressistä tai nestehukasta. Jos syke on toistuvasti koholla, juo riittävästi ja pyri löytämään itsellesi sopivia keinoja rauhoittumiseen. 

Kamala jano

Kyltymätön jano voi olla merkki siitä, että ylitreenaat. Se aiheuttaa nestehukkaa.


Lihaksiin sattuu koko ajan

Treenin jälkeen lihasten kuuluukin olla kipeinä! Jos kipu kuitenkin jatkuu yli 72 tuntia, kannattaa pitää taukoa ennen seuraavaa puristusta. Kuntosalilla treeniä voi säädellä ottamalla aikaa niin, että treeni kestää 45–75 minuuttia.

Et saa unta

Jos et saa unta, kehosi voi olla treenin vuoksi ylikierroksilla. Kovatehoinen treeni voi aiheuttaa stressitilan, jolloin nukahtaminen voi vaikeutua.

Muscle and Fitness -lehden haastatteleman personal trainerin ja ravintokonsultin mukaan keho kasvaa ja voimistuu levon, ei suinkaan treenaamisen aikana. Tärkeää olisi nukkua syödä hyvin, nukkua hyvin ja pitää taukoa treenistä.

Työpistejumpalla keskivartalo kuosiin tehokkaasti – muutamassa minuutissa! 0:49

Mieliala ja persoonallisuus kärsivät

Mieliala voi laskea, jos kuntoilun ainoa tavoite on kuntoilla aina vain lisää, niin, että kovempi treeni johtaisi aina vain parempiin tuloksiin. Ihminen ei malta edes levätä, koska hän haluaa enemmän tuloksia.

Kun treenaaminen vie kaiken ajan, ihminen ei ehdi muuta. Hänestä voi tulla aggressiivinen, ärtynyt tai apea. Muutosten taustalla voi luonnollisesti olla myös muita syitä, mutta omaa kehoa olisi tärkeää kuunnella.  

Jatkuva sairastelu

Jos elämäntyyli on terve, ihminen ei ole jatkuvasti sairaana. Ylirasittunut keho on alttiimpi saitauksille. Treenin ohessa tulisi huolehtia vitamiinien, levon ja hyvän ruoan saamisesta.


Vammat lisääntyvät

Ylitreenaus voi tuoda vanhat urheiluvammat takaisin tai aiheuttaa aivan uusia. Jos treenien väliin ei jää tarpeeksi lepoa, ennemmin tai myöhemmin ihminen päätyy kuntoilemaan, vaikka voi fyysisesti heikosti. Treenaaja saattaa ajatella, että enemmän treeniä on automaattisesti parempi. Uskomuksen voimin hän treenaa liian rankasti.

Liikuntainnostus katoaa

Jos käyt salilla vain salilla käymisen vuoksi, on aika vaihtaa taktiikkaa. Miksi treenaisit rankasti ja pakolla, jos siitä ei ole minkäänlaista iloa? Viikon tauko ja treenin rankkuuden pienentäminen voivat auttaa.


Edistystä ei tapahdu

Eikö kehosi muutu, vaikka yrität parhaasi? Kyse voi olla liiallisesta treenaamisesta. Kun yrität liikaa, keho saattaa pakittaa vastakkaiseen suuntaan – lisätreenihän vain vahingoittaa väsyneitä lihaksia uudelleen!

Lue myös:

    Uusimmat