Jokainen ihminen kokee vatsakipuja elämänsä aikana. Lue syyt ja hoito-ohjeet yleisimpiin vaivoihin!
Äkillisen ja odottamattoman kovan vatsakivun takia kannattaa hakeutua nopeasti hoitoon. Krooniset vatsakivut taas eivät välttämättä vaadi lääkärinhoitoa, mutta voivat aiheuttaa silti paljon vaivaa. Katso alla olevasta listasta, miten voisit hoitaa omaa vatsaasi voimaan paremmin.
1. Ärtynyt suoli
Ärtyvän suolen oireyhtymä on yksi syy pitkittyneisiin vatsavaivoihin. Oireisiin kuuluu ummetusta tai ripulia tai molempia vuorotellen. Kyseessä on hyvin yleinen vaiva, jota esiintyy ainakin yhdellä kymmenestä suomalaisesta. Tarkkaa syytä oireyhtymään ei tiedetä, mutta ravinnon laatu vaikuttaa selvästi oireiden esiintyvyyteen.
Jännittyneisyys ja hermostuneisuus lisäävät oireita. Ärtyvää suolta ei voi varsinaisesti parantaa, mutta oireita voi helpottaa huomattavasti ruokavalion muutoksilla. Runsas laktoosi, ksylitoli tai sorbitoli voi lisätä oireita. Ummetuksesta kärsivän kannattaa vältellä vehnäleseitä ja lisätä ruokavalioon vatsaa helliviä ruokia, kuten pellavansiemeniä.
2. Ilmavaivat
Ilmavaivat koetaan äärimmäisen kiusalliseksi vaivaksi, ja seurassa niitä yritetään luonnollisesti peitellä ja pidättää kaikin keinoin.
Ilmavaivat johtuvat yleensä paksusuolen bakteereista. Niitä aiheutuu myös ilman nielemisestä ja ilmavaivoja aiheuttavien ruokien syömisestä.
Ruokavalion muutokset auttavat myös tässä ongelmassa. Vähennä palkokasvien, maidon, sorbitolin ja ksylitolin määrää ruoassasi. Liikunta vilkastuttaa suolen toimintaa ja vähentää turvotusta pitkällä aikavälillä.
3. Vatsan turpoaminen
Vatsan turpoaminen on epämukavaa, mutta se ei ole vaarallista. Yleensä syy turpoamiseen löytyy ruokailutottumuksista. Välttele suolapitoisia välipaloja ja palkokasveja. Nauti välipalaksi sen sijaan probioottipitoista luonnonjogurttia. Se rauhoittaa vatsaasi.
4. Närästys
Refluksitaudissa mahan sisältö tuntuu nousevan takaisin ruokatorveen, mikä aiheuttaa närästystä. Närästyksellä tarkoitetaan polttavaa kipua rintalastan alla.
Närästyksen oireita voi esiintyä ilmankin, että kyseessä olisi juuri refluksitauti. Refluksitauti on kuitenkin todella yleinen länsimaissa: noin joka viidennellä länsimaisella esiintyy sitä.
Närästyksestä kärsivän olisi hyvä välttää suuria aterioita, sitrushedelmiä, kahvia, rasvaa ja etenkin suklaata. Nämä voivat lisätä oireita ja ärsyttää vatsaa. Myös tupakointi ja ylipaino voivat lisätä närästystä. Jos oireet häiritsevät joka päivä tai jos ylävartaloon ilmestyy paljon kipuja, tulisi hakeutua lääkärille tarkempaa selvitystä varten.
5. Pahoinvointi
Ajoittaiseen pahoinvointiin voi olla monia syitä. Jos pahoinvointi johtaa usein oksennukseen, on syytä hakeutua välittömästi lääkäriin.
Lievä pahoinvointi esimerkiksi aamuisin voi kuitenkin olla melko harmitonta. Syynä voi olla esimerkiksi ärtynyt vatsa tai jännitys. Inkiväärillä on tutkitusti vatsaa rauhoittava vaikutus. Kokeile lisätä sitä ruokavalioosi: nauti inkivääriä teen kanssa ja vaikka kastikkeiden seassa sellaisenaan. Inkiväärinjuurta on helppoa raastaa erityyppisten ruokien mukaan. Jos vatsaa rauhoittavat keinot eivät auta, kysy asiasta lääkäriltäsi.
6. Ähky
Tuntuuko sinusta usein aterian jälkeen siltä, että vatsasi on räjähdyspisteessä? Voit olla suhteellisen huoletta, koska ”ähky” ei ole vaarallinen olotila. Juo aterian päälle vatsaa rauhoittavaa yrttiteetä ja lepää paikoillasi puolisen tuntia. Älä kuitenkaan jää lepäilemään koko illaksi, vaan lähde puolen tunnin jälkeen rauhalliselle kävelylle. Pihalla käveleminen kymmenen minuutin ajan voi jo auttaa.
Ensi kerralla syö hitaammin. Vauhdikas syömistahti johtaa väistämättä niin kutsuttuun ähkyyn, koska elimistösi ei pysy mukana syömisessäsi. Hidas ja rauhallinen ateriointi jättää sinulle paljon paremman olon sekä henkisesti että fyysisesti.
Lähde: Terveyskirjasto, Women's Health
Juttu on uusinta elokuulta 2014.
Studio55.fi-ohjelmassa tammikuussa 2013 vierailleen professori Martti Färkkilän kanssa keskusteltiin suolistosairauksista. Miksi tulehdukselliset suolistosairaudet ovat lisääntymässä? Katso video!
20:27