Helsingin Töölönlahdelle on noussut 40 metriä pitkä rakennus, jonne heijastettavalla valoteoksella kunnioitetaan toisessa maailmansodassa mukana olleita nuoria miehiä ja naisia.
– On ollut vaikea ymmärtää rintamalla olleen sukupolven mittakaava ja sitä, miten sadat tuhannet kokemukset ovat Suomeen vaikuttaneet. Halusin rakentaa teoksen, jossa kävelijä voi fyysisesti ja konkreettisesti kokea, mistä puhumme, kun puhumme sodan käyneen sukupolven laajuudesta ja merkityksestä, Sukupolvi. Nyt. -teoksen käsikirjoittaja ja ohjaaja Raimo Lång Yleltä kertoo.
Tunnelin mustille seinille heijastetaan satojen tuhansien sodanaikaan 20–30-vuotiaiden suomalaisten nimiä. "Sukupolvi, jonka nuoruus meni sodassa ja tulevaisuus sen kovia muistoja kantaen", tiedotteessa muotoillaan.
Valoteos avautuu yleisölle Suomen 100-vuotisitsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta kello 15.30 Töölönlahden puistossa, Finlandia-talon takana. Teoksen avaavat valokuvaaja Meeri Koutaniemi, elokuvaohjaaja Aku Louhimies sekä teoksen käsikirjoittaja-ohjaaja Raimo Lång. Teoksessa nähtävät nimet on koottu muun muassa sotapolku.fi:stä ja matrikkeleista.
Sukupolvi. Nyt. -teos toteutetaan yhteistyössä Ylen ja Helsingin kaupungin kanssa.
– Itsenäisyydestä kertovan valotaiteen tuominen keskelle kaupunkia kansalaisten koettavaksi on vaikuttava ja hieno tapa juhlia itsenäisyyttä, kertoo tiedotteessa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.
Teoksen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Valoteoksen nimilista ajetaan myös televisiossa Ylen TV1:ssä 6. joulukuuta kello 1.20-7.00.