Helsingissä tämän vuoden tapahtumia koordinoi erityinen Muistovuosi 1918 -työryhmä. Sen työ on alkamassa ensi viikolla. Työryhmässä on mukana muun muassa museonjohtaja Tiina Merisalo.
– Kaupunginmuseolla on omat suunnitelmat, ja niistä ehkä keskeisin on Hakasalmen huvilaan tuleva Vihan kevät – Helsinki 1918, joka on poikkitaiteellinen kokonaisuus. Siihen kuuluvat Sirpa Kähkösen käsikirjoittama draamaproduktio ja Jan Kailan ja Japo Knuutilan valokuvainstallaatio. Installaatio toimii itsenäisesti, mutta muodostaa samalla myös näytelmän kulissit, Merisalo kertoo.
Teos koostuu erillisistä kohtauksista, joita yleisö seuraa huoneesta toiseen liikkuen. Mukana on myös aikakauden musiikkia marsseineen, työväenlauluineen ja kupletteineen.Taru Mäkelän ohjaaman näytelmän ensi-ilta on 1. helmikuuta.
Kotimaisen oopperan kantaesitys
Tampereen Ooppera kertoo sisällissodan tapahtumista musiikin keinoin. Olli Kortekankaan säveltämän tilausteoksen Veljeni vartijan kantaesitys on 16. helmikuuta Tampere-talossa.
Ooppera kertoo kahden eri puolille ajautuvan sisaruksen tarinan. Oopperan libretisti ja ohjaaja on Tuomas Parkkinen.
Espoon kaupunginmuseon KAMUssa on esillä näyttely, joka kantaa nimeä Särkynyt elämä – Espoo sisällissodassa. Kesällä voi tutustua sisällissodan paikkoihin maastossa.
Vantaa 1918 -mobiiliopas puolestaan esittelee sisällissotaan ja sotaan johtaneisiin tapahtumiin liittyviä paikkoja Vantaalla. Oppaaseen voi tutustua osoitteessa https://tarinasoitin.fi/vantaa1918