KUVAT: 11 Hehtaaria pelkkää katutaidetta – alueesta syntymässä Pietarin uusi matkailuhitti

Zuk Club -taitelijanimellä toimivan katutaiteilijan teos "Häkki".
Zuk Club -taitelijanimellä toimivan katutaiteilijan teos "Häkki".
Julkaistu 24.10.2015 22:45
Toimittajan kuva

Pertti Nyberg

pertti.nyberg@mtv.fi

Kymmenet valtavan kokoiset seinämaalaukset Pietarin ränsistyneellä teollisuusalueella ovat Venäjän toiseksi suurimman kaupungin uusimpia turistivaltteja. Puolivahingossa alkanut taideprojekti houkutteli tänä kesänä jo 25 000 katutaiteen ystävää ihastelemaan jättimaalauksia.

– Teollisuusalue on luonnollinen paikka katutaidetta tekevillä taiteilijoille, sillä yleensähän katutaide tai streetart kukoistaa juuri hylätyillä teollisuusalueilla, Street Art Museumin projektikoordinaattori Ksenia Piskunova kertoo.

Tätä paikkaa ei kuitenkaan ole hylätty vaan taidetta täynnä olevalla, noin 11 hehtaarin kokoisella teollisuusalueella on useita toimivia tuotantolaitoksia. Näiden lisäksi alueelta löytyy useita tyhjiä rakennuksia.

– Meidän julistuksemme on: Taide kohtaa teollisuuden. Museomme on ensimmäinen tämänkaltainen kulttuuri-insituutio Venäjällä. Haluamme edistää katutaidetta, joka on yksi vakuuttavimmista nykyajan taidemuodoista.

Aluksi graffiteja, sitten katutaidetta

Sreet Art -museo aloitti puoliksi sattumalta. Tehtasalueen omistajan poika Andrei Zaitsev järjesti laittoman graffiti-juhlan isänsä tehdaskompleksissa. Graffitit muuntuivat todelliseksi katutaiteeksi ja nyt ajatuksena on muuttaa puoliksi toimiva tehdasalue vähitellen luovaksi tilaksi.

StreetArt-PietariKatutaidemuseossa on hyödynnetty hienosti teollisuusrakennuksien seiniä. 

Ksenia Piskunova haluaa tehdä selvän eron graffitien ja katutaiteen välillä. Graffiteissa kyse on "jäljen jättämisestä" samaan tyyliin kuin koira merkkaa pissalla haluamansa paikan. Katutaiteessa kyse on enemmästä, merkityksen tai ajatuksen jättämisestä haluttuun paikkaan.

Ja merkityksiä alueella riittää. Esimerkiksi Putin-kriittisen Pavel Puhovin tehdassalissa sijaitseva teos "Seinät eivät lepää" (kuva 12) mukailee 60-luvun neuvostoestetiikkaa. Venäjän Banksyksi kutsuttu Puhov, taiteilijanimeltään Pasha 183 kuoli vain kuukausi seinämaalauksen teon jälkeen. (Banksy on maailmankuulu brittiläinen, tuntemattomana pysyvä katutaiteilija.)

Nikita Nomerzin teos "Kokonaisuus" (kuva 4) näyttää kovasti kristalli-huumeen käyttäjältä. Vaikka taideteoksessa näyttää olevan vain yhdet kasvot, tarkemmin katsottuna niitä löytyy seitsemän kappaletta. Pirstaloituneen naaman tai mielen merkityksiä voi jokainen pohtia.

Jos osaa venäjää, voi katutaiteen koko merkityksen löytää valtavasta seinämaalauksesta, johon on kirjoitettu kaikki mitä ihmisen pitää tietää katutaiteesta. Teos on Tima Radyan tekemä "Kaikki mitä tiedän katutaiteesta" (kuva 3).

Katutaidemuseo on auki kesäisin kesäkuun lopusta syyskuuhun. Ensi vuonna näyttelyalue avataan 27.6. Muina aikoina sisäänpääsy vain sovittaessa etukäteen, jos silloinkaan. 

Sijaitsee noin viiden kilomerin päässä kaupungin keskustasta teollisuusalueella.

Pietari, Revolyutsii 84, sisäänpääsy Industrialnii-kadun puolelta. Puhelin: +7 812 448 15 93, alanumero 415

http://streetartmuseum.ru/en/ 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat