Kuvat: Osaatko nimetä nämä sääilmiöt?

valaiseva yöpilvi
Lehtikuva
Julkaistu 20.07.2015 19:00
Toimittajan kuva

Maarit Rasi

maarit.rasi@mtv.fi

Sääilmiöt sekoittuvat joskus keskenään tai ovat vaikeita tunnistaa. Keräsimme yhteen kuvagallerian ja selitykset bongausta helpottamaan.

Valaiseva yöpilvi

Kesäöiden kaunistus, valaiseva yöpilvi, on noin 80 kilometrin korkeudella leijuva jääkiteistä muodostunut pilvi, joka heijastaa auringonvaloa. Valaisevan yöpilven tunnistaa vaaleasta tai sinisestä väristä ja kuitumaisesta rakenteesta. Ne muistuttavat ulkonäöltään myös untuvapilviä, joita muodostuu taivaalle selkeän ja aurinkoisen sään aikana.

–  Auringon kulman pitää olla 4-15 astetta horisontin alapuolella, jotta valaisevia yöpilviä näkyy.Valaisevat yöpilvet ovat yleisimpiä kesäaikana korkeilla leveysasteilla, MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kertoo.

Trombi

Tornado eli trombi on suppilonmuotoinen, pienialainen ja voimakas pyörremyrsky, joka liittyy yleensä ukkospilveen.Trombit ovat tuhoisimpia kesäisiä sääilmiöitä keskileveysasteilla.

 – Euroopassa käytetään muutamaa maata lukuun ottamatta trombi-nimitystä, muualla maapallolla tornadoa. Voimakkuus mitataan Fujita-asteikolla 0-5, Mäntykannas sanoo.

Trombin erottaa joko suppilomaisesta tai leveästä ja kiilamaisesta ulkomuodosta. Osa trombeista muistuttaa ensi näkemältä myös sumu- tai sadeseinämää.

Syöksyvirtaus

Syöksyvirtaus sekoitetaan usein trombiin, sillä syöksyvirtaukseen liittyy joskus tornadomaisia puuskarintamapyörteitä. Trombeja esiintyy useimmiten ukkosilmalla.

Syöksyvirtaus aiheuttaa usein heikompaa tuhoa kuin trombi, vaikkakin tuulen nopeus voi olla syöksyvirtauksen aikana jopa 50 m/s.

Trombin ja syöksyvirtauksen erottaa usein vasta tuhoista.

–  Trombissa puita kaatuu sikin sokin, syöksyvirtauksessa tuhojäljet ovat suoraviivaisia, Mäntykannas sanoo.

Saarijärven syöksyvirtaus leirintäalue

Neljä ihmistä loukkaantui  lievästi myrskyn iskettyä Ahvenlammen leirintäalueelle Saarijärvellä 31. heinäkuuta 2014.  Pelastuslaitoksen mukaan Ahvenlammelle osui tiettävästi syöksyvirtaus, ei trombi. 

Haloilmiö

Kun auringon tai kuun valon taittuu tai heijastuu ilmassa leijuvista jääkiteistä, syntyy ilmakehän optinen ilmiö, halo. Haloilmiöt ovat erilaisia renkaita, kaaria ja muodostumia, jotka erottuvat tavallisimmin auringon, kuun tai keinovalojen lähettyvillä.

Yleisimmin haloilmiö on nähtävillä Suomen taivaalla keväisin.

– Haloilmiöitä esiintyy myös talvisissa pakkastilanteissa, Mäntykannas toteaa.

Ukkospilvi

Ukkospilvi syntyy, kun tavallinen kumpupilvi alkaa auringon lämmön vaikutuksesta kohota kukkakaalimaisesti kohti yläilmoja.

Ukkospilviä on kolmea eri tyyppiä. Cumulonimbus on laaja ja massiivinen kumpupilvi, joka näyttää yhä kasvavan ja muistuttaa ulkonäöltään joskus kukkakaalia. Cumulonimbus capillatus on rakenteeltaan selvästi kuitumainen. Cumulonimbus incus on sen sijaan alasinpilvi, jonka alasin on sileä, kuituinen tai uurteinen.

Vesipatsas

Vesipatsas on vedenpäällinen trombi.

 –  Niitä esiintyy Suomen merialueilla erityisesti elo-syyskuussa, jolloin merivesi on ilmaa lämpimämpää.

Katso ylhäältä kuvagalleriasta kuvat sääilmiöistä!

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa