Kuluttamista ja bisneksen etiikkaa alati kritisoiva taiteilija Jani Leinonen on tuonut Kiasman perjantaina avautuvaan näyttelyynsä esille romanikerjäläisiä.
Performansseillaan hämmentävä Jani Leinonen herättää nyt nykytaiteen museon kävijöitä nurkassa kuppeineen istuvien naisten kohtaloilla.
– Totta kai se on heidän esineellistämistä, koska meidän talouselämämmehän esineellistää ihmisen. Me myymme kehomme työvoimana ja he ovat täällä töissä, toteaa Leinonen rauhalliseen tyyliinsä. Toivottavasti ihmiset miettivät, miksi heidän pitää kerjätä.
Naisten yläpuolella on valtava kokoelma kerjääjien kylttejä ympäri maailmaa, hienoissa kehyksissä.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Näyttelyssä pitää kohdata todellisuus
– Museossa asiat jäävät usein etäisesti kauniiksi tauluiksi. Nyt edessämme on elävä ihminen, johon täytyy suhtautua jollain tavalla. Ohi käveleminen ei ole ehkä niin helppoa kuin kadulla, perustelee Leinonen.
Leinosen tunnetuin performanssi lienee Ronald McDonald-nuken al-Qaida –tyyppinen kidnappaus. Mustiin pukeutuneet ”terroristit” lähettivät videoidun uhkauksen firmalle, he vaativat lunnaiksi vastauksia ruuan etiikasta. Kun vastauksia ei tullut, Ronald teloitettiin. Leinonen on muistuttanut, että he tekivät ryöstämästään nukesta kopion teloitusta varten ja palauttivat alkuperäisen.
Budapestin hienostokaupunginosaan Leinonen rakensi Hunger King-nimisen hampurilaisravintolan, johon rikkaat kulkivat punaista mattoa ja köyhille oli oma jono. Ilmaista ruokaa jaettiin. Unkarin poliitikot närkästyivät, onko tämä Suomen provokaatio Unkaria vastaan?
Molempien performanssien kulissit ovat esillä Kiasman näyttelyssä, jonka otsikko on Tottelemattomuuskoulu. Leinosen tunnuslause on: ”Sodat ja sorto johtuvat useimmin siitä, että me tottelemme – ei siitä, että olisimme tottelemattomia.”
Ei anarkismia, vaan arkipäivän tekoja
Leinonen on pyytänyt kouluunsa opettajiksi kansanedustaja Li Andersonin (vas.), muusikko Palefacen ja Kallion seurakunnan ärhäkän papin Marjaana Toiviaisen. Toiviainen lukee Herran siunauksen avajaisissa.
– Rukouksen lukeminen museon avajaisissa on epäsopivaa, tottelematonta, sanoo Toiviainen. Kaiken pitäisi olla neutraalia, arvoneutraalia. Valtakirkon edustajana minulla on vastuu. Haluan puolustaa ihmisten omia arvoja, myös vapautta uskontoon. Yhtä lailla puolustan musliminaisen oikeutta huntuun tai bussikuskin oikeutta sikhiturbaaniin.
Taiteilija Jani Leinoselle tottelemattomuus ei ole anarkistista riehumista, vaan ihmisten arkipäivän tekoja.
– Jos äiti tai mummo heittelee rasistisia kommentteja, minun pitää uskaltaa sanoa, että se on väärin. Vaikeneminen on tottelemista.
Tottelemattomuus on nousuvireessä
Miten Leinonen näkee Suomen laajemmin? Taloutta kuristetaan arvovalinnoilla, maa on täynnä yt-neuvotteluja ja potkuja. Kansa on hiljaista.
– Tervetuloa tottelemattomuuskouluuni! Ja onhan tässä maassa jo merkkejä muutoksesta. Mielenosoituksia leikkauksia ja rasismia vastaan ja pääministerille protestoidaan kesken juhlapuheen. En ole aikoihin nähnyt tällaista tottelemattomuutta. Parempaan suuntaan mennään, kun maa menee huonompaa, hymähtää Leinonen.