Kvanttitietokone ratkaisi muutamassa minuutissa ongelman, johon supertietokoneella menisi 10 000 vuotta – suomalaisprofessori: Valtava edistysaskel

5:00img
Katso lähetys kvanttitietokoneesta MTV Uutiset Livessä.
Julkaistu 24.10.2019 10:36
Toimittajan kuva
Leo Jaakkonen

leo.jaakkonen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Tuomo Hyttinen

tuomo.hyttinen@mtv.fi

@tuomohytti

Teknologiayhtiö Googlen vahvistettiin keskiviikkona saavuttaneen jotain, missä kukaan muu ei ollut kvanttiteknologian saralla onnistunut. Samalla yritykselle myönnettiin laajalti kvanttiherruuden valtikka.

Google osoitti, että kvanttitietokone pystyy ratkaisemaan laskutoimituksen huomattavasti "tavallista" supertietokonetta nopeammin. Raportti vuoti julkisuuteen jo kuukausi sitten Nasan sivuilla, ja se vahvistettiin keskiviikkona Nature-lehdessä.

Asiasta kertoneen Tekniikan Maailman mukaan Googlen 53-kubittinen Sycamore-kvanttitietokone ratkaisi laskelman, jossa sen piti todistaa satunnaisnumeroita tuottavan satunnaisgeneraattorin satunnaisuus.

Laskelmaan kului aikaa 3 minuuttia ja 20 sekuntia, kun Googlen mukaan maailman nopein tavallinen tietokone ratkaisisi saman laskelman 10 000 vuodessa.

Suuri virstanpylväs

Aalto-yliopiston kvanttiteknologian professorin Mikko Möttösen mukaan Googlen saavutus on mahtava edistysaskel ja virstanpylväs kvanttitietokoneen kehittämisessä.

– He ovat näyttäneet, että kun ongelmakokoa kasvattaa, niin kvanttitietokone hidastuu vain hieman mutta tavallinen tietokone aivan hirveän paljon, Möttönen avaa.

Googlen kerrotaan valloittaneen laskelmallaan niin kutsutun kvanttiherruuden. Möttönen kertoo verranneensa kvanttivallankumousta sähkön keksimiseen.

– Sähkö on kaikkien käytössä ja se on yksi moderneista tukijaloista yhteiskunnassamme. Samalla tavalla kvanttitietokoneiden kehittyessä niistä tulee kaikkien saatavilla oleva voimavara.

Kilpailijalta kritiikkiä

Googlen saavutus on saanut myös kritiikkiä. Esimerkiksi kilpaileva teknologiayhtiö IBM on kritisoinut hakukonejättiä liioittelusta saavutuksensa suhteen.

Möttönen toppuuttelee kritiikkiä. Hän muistuttaa, että itsekin kvanttitietokonetta kehittävällä IBM:llä on oma lehmä ojassa.

– Tässä kaikkien kannattaa olla nöyränä ja tunnustaa, että tämä on valtavan suuri edistysaskel, Möttönen toteaa.

– Kyllä tämä on koko alalle valtava ilouutinen.

kvanttitietokone 1

Professori Mikko Möttönen ja kryostaatti eli superpakastin kvanttilaskennan ja -laitteiden laboratoriossa Aalto-yliopistossa. 

Möttösen mukaan Googlen suorittamalla laskutoimituksella ei ole minkäänlaista käytännön hyötyä. Periaate on tärkein.

– Tämä osoittaa, että ei ole olemassa mitään ei-tunnettua mekanismia, joka estäisi sen, että kvanttitietokone voisi olla nopeampi kuin tavallinen tietokone, Möttönen kiteyttää.

Suomessa vahvaa osaamista

Suomessa on Möttösen mukaan erityisen vahvaa osaamista kvanttiteknologian saralla. Aalto-yliopistossa aloitettiin hiljattain kandiohjelma, jossa kvanttiteknologia on pääaineena.

Kvanttitietokonetta kehittää Suomessa esimerkiksi startup-yritys IQM Finland. Kesällä kerrottiin IQM:n keränneen 11,2 miljoonan euron kokoisen siemenrahoituksen kvanttitietokoneen kehittämiseen. Möttönen kuuluu yrityksen perustajiin.

Lue lisää: Huima summa! Suomalaisyritys sai yli 11 miljoonaa euroa kvanttitietokoneen kehittämiseen – tarkoituksena tehdä "aikamoinen uroteko"

Möttösen mukaan kvanttitietokoneesta voidaan saada käytännön hyötyä – eli ratkaista ongelmia nopeammin tai halvemmalla – joidenkin vuosien päästä.

– Kyllä se horisontissa on. On erittäin mielenkiintoista elää tätä aikaa, olla valmiina ja odottaa sitä.

Tuoreimmat aiheesta

Teknologia