Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy on rakentanut Suomen ensimmäisen toimivan kvanttitietokoneen yhdessä suomalaisen kvanttialan startup-yrityksen IQM:n kanssa.
Ensimmäiset askeleet kohti skaalautuvia kvanttitietokoneita on otettu Espoossa, jossa viiden kubitin kvanttitietokone on valmiina toimintaan.
Kvanttitietokoneen avulla VTT voi auttaa yrityksiä tunnistamaan entistä paremmin kvanttiteknologian tulevaisuudessa tarjoamia mahdollisuuksia. Voidaan läpikäydä myös sitä, miten kvanttiteknologia vaikuttaa eri toimialoihin.
– Kvanttilaskennan kehitys vaikuttaa kaikkiin toimialoihin. Kokemuksemme kvanttitietokoneen rakentamisesta ja osaamisemme kvanttialgoritmien kehityksessä auttaa meitä kehittämään kvanttiennakointia, jonka avulla voidaan tunnistaa tulevaisuuden trendejä ja tukemaan yrityksiä siinä, milloin ja miten tämä vaikuttaa heidän toimintaansa, sanoo VTT:n tutkimuspäällikkö Pekka Pursula tiedotteessa.
Kvanttitietokoneet ovat siitä erinomaisia kapistuksia, että ne kykenevät ratkaisemaan sellaisia ongelmia, jotka nykytietokoneilla olisivat mahdottomia ratkaista. Taikasana on laskentateho. Tulevaisuudessa kvanttitietokoneita voidaan hyödyntää esimerkiksi virusten ja lääkeaineiden tarkkaan mallinnukseen. Niiden avulla voidaan myös suunnitella sellaisia ennennäkemättömiä materiaaleja, joita ei nykytekniikalla ole mahdollista tutkia.
Kvanttilaskenta ei ole pelkkää aurinkoa ja jäätelötötteröitä, sillä ongelmana on skaalautuvuus. Kvanttitietokoneen rakentaminen on hidas ja kallis prosessi. VTT kuitenkin lupaa 30 vuoden kokemuksensa ja osaamisensa suomalaisyritysten käyttöön, kunhan nämä ovat valmiita yhteistyöhön algoritmien kehittämisessä.
– Viiden kubitin kvanttitietokone todistaa suomalaisen osaamisen kvanttitietokoneiden rakentamisessa ja varmistaa Suomen aseman kvanttiteknologian eturintamassa, sanoo VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara tiedotteessa.
Kvanttitietokone rakennettiin Otaniemeen VTT:n ja Aalto-yliopiston yhteiseen kansalliseen mikro- ja nanoteknologialaitokseen, Micronovaan, jossa on myös kvanttikomponenttien valmistukseen käytettävä puhdastilaympäristö. Rakentaminen aloitettiin vuonna 2020 ja toteutettiin VTT:n ja suomalaisen kvanttialan startupin IQM:n innovaatiokumppanuutena.
Viiden kubitin kvanttitietokone on vasta ensimmäinen askel pitkällä tiellä, jonka päässä siintää moninkertaisesti tehokkaampi 50 kubitin versio. Aikatauluksi lupaillaan viimeistään vuotta 2024.
VTT on perustanut kvanttiteknologiasta kiinnostuneita yrityksiä varten BusinessQ-verkoston, joka tukee kvanttiteknologian soveltamista yrityksissä. Verkostossa on mukana jo joitain suuria nimiä, kuten kvanttiteknologiayritykset IQM sekä Bluefors. Lisäksi mukaan ovat lähteneet OP Ryhmä, SiloAI, IBM Finland sekä Atos.