Anna omaa tilaa ja pidä kiinni päivärytmistä – kuusi vinkkiä etätyöarkeen lemmikin kanssa

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry antaa lemmikin omistajille vinkkejä etätyöarkeen sekä mahdollisesti myöhemmin koittavaan eläimen eroahdistukseen.

Koronaviruspandemian mukanaan tuoma etätyöarki on muuttanut monen lemmikillisen perheen arjen. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY kertoo tiedotteessaan, miten korona-arjesta saa lemmikin kanssa sujuvampaa.

Yksin olemiseen tottunut lemmikki saattaa hämmentyä siitä, että ihminen onkin koko ajan kotona. Monilla kissoilla ja koirilla on tapana levätä päiväsaikaan, kun omistajat ovat poissa kotoa. Lemmikin lepohetket voivatkin häiriintyä tai jäädä kokonaan välistä, kun ihminen tekee töitä tai opiskelee kotoa käsin, vaikka pääsääntöisesti lemmikit nauttivatkin ihmisten läsnäolosta ja huomiosta. 

Korona-ajan jälkeinen työpaikoille paluu saattaakin sitten laukaista etenkin koirilla eroahdistuksen. Hesyn puheenjohtaja Nina Immonen pelkää, että etenkin koirien eroahdistus voi lisääntyä, kun koronatilanne normalisoituu. Tilanne voisi pahimmassa tapauksessa edetä siihen pisteeseen, että omistaja haluaisi antaa pois yksinäisyyttään haukkuvan tai kodissa paikkoja tuhoavan eläimen. Näin voi käydä Immosen mukaan ensimmäisenä niille lemmikeille, jotka on otettu harkitsemattomasti.

1. Omaa tilaa

Lemmikille on hyvä antaa omaa tilaa ja mahdollisuus olla yksin. Koiralla on oltava oma peti ja sen voi sijoittaa syrjemmäs kodin arkipuuhien tieltä. HESY suosittelee varaamaan kissalle piilopaikkoja, kuten kissanmökin tai peiton, jotta sillä on paikka, jonne vetäytyä rauhoittumaan. Lapsille olisi hyvä sanoa, että lepäävää, nukkuvaa tai aterioivaa lemmikkiä ei saa häiritä.

2. Kiinni päivärytmissä

Lemmikin päivärytmistä kannattaa huolehtia. Sitä olisi hyvä ruokkia, ulkoiluttaa, leikittää tai kouluttaa samoihin aikoihin kuin ennen etätöiden alkuakin. Lemmikin päivittäisestä lepohetkestä voi huolehtia rauhoittamalla sen ympäristön torkkujen ajaksi. HESY toteaa tiedotteessaan, että totutuissa rutiineissa pitäytyminen ja ennakoitava arki pitävät yllä eläimen turvallisuuden tunnetta. Lisäksi ne helpottavat sitä, että eläin sopeutuu myöhemmin siihen, että omistaja onkin jälleen päivisin poissa kotoa.

3. Opeta koira asettumaan aloilleen

HESY neuvoo myös opettamaan koiraa rauhoittamaan itsensä ja asettumaan aloilleen. Näin esimerkiksi kotikonttorilla työskentely helpottuu. On helpompi keskittyä töihin, kun koira ei vaadi koko ajan huomiota, ei seuraa perässä kaikkialle sekä kykenee olemaan itsekseen häiriintymättä sen suuremmin siitä, mitä ympäristössä tapahtuu.

4. Kissalle kivoja käyskentelypaikkoja

Kissoista on mukava käyskennellä korkeissa paikoissa, joista voi tähyillä ympäristöä. Mikäli se tuppaa käyskentelemään työpisteellä, voi työpöydän lähelle tehdä sille houkuttelevamman oleilutilan laittamalla sinne peitoilla varustettuja kiipeilypuita ja -tasoja. Niin se voi tähyillä omistajiensa työskentelyä häiritsemättä työntekoa. Jos kissan mielestä näppäimistö on kovin kiinnostava, HESY vinkkaa asettelemaan työpöydän toiseen päähän lämpöpeiton.

Kissoista on mukava katsella maailman menoa ikkunoista. Niinpä kiipeilypuun voisi sijoittaa tähän tarkoitukseen sopivaan paikkaan tai laittaa ikkunan eteen vaikkapa tuolin, jonne kissa voi kiivetä.

5. Lemmikille omia virikkeitä

HESY suosittelee, että lemmikille tarjottaisiin virikkeitä, jotka eivät sido omistajia. Tähän tarkoitukseen voi kokeilla vaikkapa aktivointileluja tai -pelejä, jotka vievät lemmikin huomion ja antavat siten omistajalle mahdollisuuden työskennellä ilman keskeytyksiä. Jotta lemmikin mielenkiinto leluihin tai peleihin säilyy, ne olisi hyvä vaihtaa välillä ja tarjota lemmikille leikkikaluiksi kerrallaan vain muutamia leluja.

6. Leikkihetkiä mahdollisuuksien mukaan

Jos oma työaika on liukuva, voi lemmikille tarjota työpäivän aikana muutaman leikkihetken ja tehdä aamusta tai illasta pidemmän työpäivän. HESYn mukaan tämä on myös omistajalle itselleen tervetullut tauko työnteosta. Lemmikille ei kuitenkaan kannata antaa kovin paljon enemmän huomiota kuin yleensä, koska muuten sen sopeutuminen yksinoloon vaikeutuu myöhemmin.

Muutama vinkki eroahdistukseen

Kun etätyökausi jossain vaiheessa päättyy, voi omistajan kotona oloon tottunut lemmikki alkaa kärsiä eroahdistuksesta. HESY suositteleekin pitämään yllä erossaolotilanteita myös etätöiden aikana.

Lemmikin voi esimerkiksi jättää välillä yksinomaan huoneeseen, jos mahdollista. Omistaja voi koettaa tehdä töitä eri huoneessa.

Eläintä voi siedättää poissaoloon tekemällä välillä tunnin tai pari töitä kodin ulkopuolella. Etätyöpisteensä voi siirtää mahdollisuuksien mukaan pihalle, autoon tai yleisiin tiloihin, kunhan silloin huomioi turvavälit. Kun lähdet asioille, jätä lemmikki yksin asuntoon. Vähitellen voi pidentää aikaa, jonka lemmikki on yksin kotona.

Tarvittaessa apua ammattilaisilta

HESY muistuttaa, että lemmikin eroahdistuksesta on saatavilla runsaasti tutustumisen arvoista tietoa.

Tarvittaessa apua voi hakea eläinkouluttajalta, jos lemmikin eroahdistus ei millään hellitä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen tiedote

Lue myös:

    Uusimmat