Kymmenen virhettä, joita teet aurinkorasvan kanssa

aurinkosuoja
Suihkutettavaa aurinkosuojaa ei ehkä tule laitettua tarpeeksi.Lehtikuva
Julkaistu 26.07.2016 06:15

MTV LIFESTYLE

Oletus on, että kunhan itseään muistaa valella jollain aurinkosuojalla, on turvassa palamiselta, ihosyövältä ja rypyiltä. Suojaa valitessa ja levittäessä saattaa kuitenkin tulla tehneeksi muutamia virheitä, joiden takia suoja jää vähäisemmäksi kuin luulee.

Ihotautilääkäri Sonya Cook kertoi yleisimmistä aurinkosuojan kanssa tehtävistä virheistä Canadian Living -verkkosivustolle. Lisäksi aiheesta kirjoitti Health.com.

Laitat aurinkovoidetta vasta ulkona

Aurinkosuoja pitäisi sivellä iholle jo puoli tuntia ennen auringolle altistumista.

Laitat aurinkovoiteen täysissä pukeissa

Voide kannattaa levittää alasti, jotta kaikki paikat ovat varmasti suojattuja – vaatteet päällä saatat varoa tahrimasta kangasta ihon läheltä niin, että esimerkiksi kainalon ympärykset palavat. On myös hyvä olla valmiiksi suojattu, jos vähentää vaatteita esimerkiksi rannalle mennessä.

Unohdat tietyt paikat

Muista suojata myös varpaat, kainalot, korvat, luomet ja niska.

Luotat yhteen levityskertaan

Aurinkovoidetta pitäisi lisätä parin tunnin välein. Jos hikoilee paljon tai käy uimassa, voidetta huuhtoutuu pois, jolloin levityskertojen on oltava vieläkin tiheämpiä.

Käytät vuosia vanhaa aurinkovoidetta

Aurinkosuojavoiteetkin menevät vanhaksi. Älä käytä voidetta, joka on lojunut kaapissa yli vuoden. Oikeastaan siis joka kesä on ostettava uudet tökötit.

Ajattelet, että aurinkovoide on paras suoja auringon haittoja vastaan

Aurinkovoiteen tulisi itse asiassa olla ”viimeinen puolustuslinja”. Sitä tärkeämpiä ovat suojaava vaatetus, varjossa pysyttely sekä sisällä oleilu polttavimman keskipäivän auringon aikaan. Aina edellisiä ei tietenkään ole mahdollista toteuttaa, joten aurinkovoide auttaa välttämään auringon haitallisia vaikutuksia silloin, kun säteilylle välttämättä altistuu. Kannattaa silti muistaa, että auringossa makaaminen ei ole suojavoiteenkaan kanssa terveellistä.

Valitset aurinkovoiteen vain SPF-kertoimen perusteella

SPF-luku (sun protection factor eli aurinkosuojakerroin) ilmoittaa suojan UVB-säteitä vastaan. UVB-säteet ovat niitä auringonsäteitä, jotka imeytyvät lähes täysin ihon uloimpiin kerroksiin ja voivat johtaa punoitukseen, auringonpolttamiin ja ihosyöpään. SPF-merkitty suojavoide ei suojaa UVA-säteiltä, jotka tunkeutuvat syvälle ihoon vanhentaen sitä ja voivat myös vaikuttaa ihosyövän kehittymiseen. Jos ja kun haluaa suojan molempia säteilyn tyyppejä vastaan, kannattaakin valita tuote, jossa UVA-suojauksen olemassaolo mainitaan erikseen. Ulkomailla englanninkielistä tuotetta ostettaessa tämä saatetaan ilmaista sanoilla ”broad spectrum”.

Et käytä tarpeeksi suojavoidetta

Useimmat ihmiset eivät levitä aurinkovoidetta riittävästi sen lupaaman suojan saadakseen. Jos esimerkiksi SPF 60 -voidetta levittää neljäsosan kunnon määrästä, suojakertoimeksi jää SPF3. Koko vartalon voiteluun tarvitaan ainakin kaksi ruokalusikallista voidetta. Voidetta pitää myös lisätä parin tunnin välein.

Uskot, että kaikki aurinkosuojat suojaavat yhtä hyvin

Vaikka SPF-merkityt aurinkosuojasuihkeet, -puikot ja voiteet on kaikki laboratoriossa testattu, käytännössä niitä kaikkia ei ole yhtä helppo käyttää kunnolla. On esimerkiksi vaikea arvioida, kuinka paljon suihketta iholle päätyy. Voiteen menekkiä on helpompi arvioida. On hyvä idea levittää voidetta ainakin pohjakerrokseksi ja sitten lisätä suojaa suihkepullosta, jos sen käyttö tuntuu mukavammalta.

Käytät aurinkosuojaa vain kesällä tai rannalla

Vaikka talvella on todellakin epätodennäköisempää palaa auringossa, aurinkosuojaa ei kannata säästellä vain muutamalle kesäkuukaudelle. Varsinkin UVA-säteilyä on ilmassa ympäri vuoden. Aurinkovoidetta kannattaisi levittää rutiininomaisesti paljaalle iholle, kuten kasvoille, jo keväällä tai aurinkoisilla hangilla.

Lähde: Canadianliving.com

Millaisiin luomiin huomio?

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kirsi Isoherranen Iho- ja allergiasairaalan toimenpideyksiköstä kertoi, millaisia luomia kannattaa mennä näyttämään lääkärille.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Kesä