Älä käytä viime kesän aurinkovoidetta! Näin suojaudut auringolta

Suomalaisista noin viisi prosenttia on niin vaaleita, että iho palaa helposti auringossa. Tiesitkö, että uusi aurinkovoide on ostettava joka kesä ja että makuuasennossa säteilyä saa nelinkertaisesti?

Viime kesän aurinkosuojavoiteet on nyt syytä heittää pois, sillä suojateho heikkenee ajan myötä.

Kun uutta suojavoidetta ostaa, kannattaa muistaa, että hyvässä voiteessa on sekä UVA- että UVB-suoja ja suojakerroin vähintään 15. Mitä vaaleampi iho on, sitä korkeampi suojakertoimenkin pitäisi olla.

– Suojavoidetta on levitettävä iholle reilusti riittävän suojan saavuttamiseksi. Kourallinen voidetta koko vartalolle on hyvä muistisääntö. Korvanlehtiä tai kaljua päälakea ei saa unohtaa, asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta neuvoo.

Auringon säteily on voimakkainta keskipäivällä, ja vesi ja vaalea hiekka heijastavat säteilyä. Tehokaskaan aurinkosuojavoide ei anna säteilyltä sataprosenttista suojaa.

– Viisas hakeutuu varjoon, sillä se puolittaa säteilyn määrän. Säteilyn määrä nelinkertaistuu makuulla ollessa. Uidessa on syytä suojata kasvot erityisen hyvin, Vuorenmaa neuvoo.

Lasten ihon suojaaminen on erityisen tärkeää. Lapsille paras suoja on tiheästä kankaasta valmistettu vaatetus. Saatavilla on myös UV-suojilla varustettuja vaatteita.

Jos iho kuitenkin palaa

Ihon palamisoireet näkyvät vasta useamman tunnin kuluttua. Jos iho on päässyt palamaan, sitä on hyvä viilentää vedellä ja tämän jälkeen hoitaa kortisonivoiteella ja tulehduskipulääkkeellä.

Lievä palaminen paranee itsestään 3–5 päivässä. Jos iho on palanut laajasti ja lisäksi ilmenee huonoa oloa, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin – etenkin, jos kyseessä on lapsi.

Alkukesästä aurinko saattaa aiheuttaa aurinkoihottumaa, joka ilmenee kutisevina pieninä näppylöinä. Auringolle altistunut alue saattaa myös pelkästään kutista. Kutinaa ja näppylöitä voi hoitaa kortisonivoiteilla ja antihistamiineilla.

Lue myös:

    Uusimmat