Moni sortuu suomalaiseen perisyntiin ja levittää aurinkorasvaa iholleen aivan liian vähän. Tahmaista oloa tai "valkoista naamaa" ei kuitenkaan nykyvoiteilla kannata enää pelätä, vinkkaa ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta.
Kun säätiedotus lupaa hellettä, suomalainen ryntää ilosta kirkuen ulos nauttimaan. Ulos kannattaisi kuitenkin kipittää kylpyhuoneen kautta – moni nimittäin säilyttää kylpyhuoneessa myös aurinkosuojavoidettaan, joka tuppaa turhan usein unohtumaan.
– Meillä on kyllä aurinkosuojan käytössä vielä vähän petrattavaa, myöntää ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta.
Käytä aurinkovoidetta koko ajan ja kaikille alueille, joille aurinko koskettaa
Suomalaisten "perisynniksi" muodostuu kitsastelu: aurinkovoidetta pitäisi laittaa enemmän kaikilla tavoilla. Voidetta pitäisi levittää paitsi useammin ja systemaattisemmin, myös määrällisesti enemmän. Usein määrä jää puoleen tai jopa neljäsosaan suositellusta.
– Alkukeväästä loppusyksyyn pitäisi käyttää aurinkosuojaa koko ajan ja kaikille alueille, joille aurinko voi koskettaa. Yksi ongelma on, että katvealueita jää. Tutkimuksissa yhdeksän prosenttia ihon pinta-alasta jää ilman suojaa, Kyrklund sanoo.
Moni kuitenkin kammoksuu tahmaista oloa tai "valkoista naamaa". Kyrklundin mukaan huolet ovat turhia: nykyiset aurinkovoiteet imeytyvät nopeasti eikä menneiltä vuosikymmeniltä tuttua valkoista kerrosta pääse syntymään.
– Nykyisin on paljon suojavoiteita, joista ei jää valkoista jälkeä. Voidetta levitetään kuitenkin kaikkialle aluksi näkyvä kerros. Näin tietää, että on laittanut suojaa riittävästi.
Älä levitä voidetta suoraan iholle, vaan ota sitä ensin sormiisi. Näin näet, millaisen määrän voidetta olet ihollesi levittämässä.
Levitä voide 15 minuuttia ennen ulos lähtemistä
Aurinkovoide levitetään mieluiten 15 minuuttia ennen ulos lähtemistä. Voidetta tulee lisätä parin tunnin välein tai useammin, jos päivä on erityisen hikinen tai jos aikomuksena on käydä uimassa. Tällöin voidetta tulisi lisätä heti esimerkiksi uinnin jälkeen.
Lisääminen on tärkeää, sillä sitä, että voiteen teho loppuu, ei voi huomata vain ihoa tunnustelemalla tai katsomalla.
– Kun iho on palanut, on liian myöhäistä. Voidetta kannattaa lisätä aina, kun muistaa ja asia tulee mieleen, Kyrklund vinkkaa.
Erityisen helposti palavat ihmisen ulokkeet, siis nenä ja korvat. Myös niska ja päälaki ovat herkkiä auringolle. Myös päähän tuleekin levittää reilusti aurinkovoidetta, jos hiusmalli sitä vaatii. Vaihtoehtoisesti voi käyttää hattua.
– Silmäluometkin kannattaa suojata, vaikka toki aurinkolasit niitä suojaavat. Kannattaa silti sipaista voidetta myös silmäluomille, ja huulille.
Valitse vähintään suojakerroin 50
Ihotautilääkärit suosittelevat aurinkovoiteen suojakertoimeksi 50. Periaatteessa se tarkoittaa, että auringossa voisi oleskella voidetta laitettuaan 50 kertaa pidempään kuin ilman voidetta. Käytännössä totuus voi olla toisenlainen.
– Ongelma on siinä, että luku on teoreettinen, koska voidetta pitäisi tällaisen suojan saavuttaakseen laittaa paksulti. Jos voidetta laittaa vähemmän, se aika, jonka voi olla ulkona, vähenee huomattavasti. Jos on pitkään ulkona, mahdolliset katvealueet tietysti palavat, Kyrklund sanoo.
– Jos käyttää kerrointa 50, saa ainakin riittävän suojan. Liikaa suojausta ei oikeastaan voi olla.
Muista tarkistaa, että aurinkovoiteestasi löytyy asiankuuluva merkintä! Kauanko aurinkovoide auttaa iholla? Entä suojaako D-vitamiini palamiselta?