Kymmenet altistuneet tuberkuloositartunnalle – Kuopion tapauksen alkuperä epäselvä

Kuopion yliopistollinen sairaala
Kuopiolaisnaisella on todettu tarttuva keuhkotuberkuloosi.Str / Lehtikuva
Julkaistu 26.06.2015 08:00
Toimittajan kuva

Pipsa Öhman

pipsa.ohman@mtv.fi

Tuberkuloositartunnan saanut kuopiolaisnainen voi hyvin, Kuopion yliopistollisesta sairaalasta kerrotaan. Useat kymmenet ihmiset ovat kuitenkin altistuneet tartunnalle. Heille on tehty ja tehdään tutkimuksia. Tähän mennessä ei ole löydetty uusia tautitapauksia.

– Vain äärimmäisen pieni osa saa tartunnan altistumisen seurauksena, Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Irma Koivula kertoo tuberkuloosin tarttuvuudesta.

Ei ole tiedossa, mistä keski-ikäinen kuopiolaisnainen on tartunnan saanut. Nainen on matkustellut paljon, mutta hän ei ole esimerkiksi työskennellyt terveydenhoitotehtävissä riskimaissa, mikä lisäisi tartuntariskiä merkittävästi.

Taudin alkuperää on vaikeaa määrittää siitäkin syystä, että tautia voi kantaa oireettomana jopa kymmeniä vuosia. Oireeton taudinkantaja ei voi kuitenkaan tartuttaa muita ihmisiä, eikä taudista ole oireettomana haittaa kantajalleen.

Kuopion yliopistollinen sairaala päätti tiedottaa tuberkuloositapauksesta keskiviikkona, koska on mahdollista, että tartuntoja on ympäri Suomen.

– Ihmiset liikkuvat nykyisin niin paljon, Koivula perustelee.

Altistuneista ainoastaan alle 16-vuotiaat tai henkilöt, joiden vastustuskyky on alentunut, saavat estolääkitystä tuberkuloosia vastaan. Muutoin hoidetaan vain tartunnan saaneet.

Tarttuu hengitysilman mukana

Tuberkuloosibakteereja leviää ilmaan, kun tautia sairastava puhuu, laulaa, yskii tai aivastaa. Samassa sisätilassa oleva ihminen voi saada bakteerin keuhkoihinsa hengitysilman mukana. Tauti tarttuu kuitenkin melko huonosti. Suurin riski sairastua on yhdessä asuvilla perheenjäsenillä.

Suomessa lähes kaikki tuberkuloositapaukset saadaan hoidettua.

– Meillä on todella vähän tällaista lääkkeille vastustuskykyistä tuberkuloosibakteeria. Ne ovat yksittäistapauksia, mutta ne ovat toki hankalahoitoisia, Koivula sanoo.

Mistään ihan pienestä lääkekuurista ei kuitenkaan ole kyse. Lääkehoito kestää vähintään puoli vuotta ja se annetaan terveydenhoidon ammattilaisen valvonnassa. Tavallisessa tapauksessa hoidon kahtena ensimmäisenä kuukautena käytetään neljää lääkettä, tämän jälkeen kahta lääkettä.

Rokote ei suojaa aikuista

Kaikille vastasyntyneille annettavasta tuberkuloosirokotteesta luovuttiin syksyllä 2006 sen aiheuttaminen haittavaikutusten sekä tuberkuloositapausten vähentymisen vuoksi.

Sen jälkeen rokotus on annettu vain niille alle 7-vuotiaille lapsille, jotka kuuluvat riskiryhmiin. Rokote ei estä tartuntaa, mutta suojaa pieniä lapsia vaikeilta turberkuloosimuodoilta.

Lapsena saatu tuberkuloosirokote ei kuitenkaan suojaa enää aikuisena.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa