Vuonna 2015 viranomaiset ovat tehneet 12 päätöstä, joilla viedään lääkäriltä lupa harjoittaa ammattiaan tai käyttää lääkärin ammattinimikettä. Monesti luvat lähtevät päihdeongelmien tai väärin määrättyjen lääkkeiden takia.
Hoitotoimenharjoittajilta lupia ammatinharjoittamiseen vietiin 53 kertaa. Esimerkiksi sairaanhoitajilta lupia vietiin 17 kertaa ja lähihoitajilta 32 kertaa. Tiedot perustuvat Valviran tuoreeseen tilastoon, jonka MTV Uutiset sai käyttöönsä.
Viime vuoteen verrattuna tilanne on parantunut. Vuonna 2014 lääkäreiltä vietiin toimilupia 24 kertaa. Hoitotoimenharjoittajilta oikeuksia vietiin 57 kertaa.
Ongelmia jo uran alussa
Lääkärin tai hoitajan toimintaa voidaan lähteä tutkimaan esimerkiksi sen takia, että potilaat ilmoittavat kokemistaan ongelmista viranomaisille.
Monesti luvat lähtevät hallitsemattomien päihdeongelmien tai väärin määrättyjen lääkkeiden takia. Monen hoitoalan ammattilaisen luvat otetaan pois, kun päihdeongelma on jatkunut pitkään ja pahentunut vuosien varrella. Luvan menettäneiden joukossa on myös nuoria, joilla ongelmat tulevat esiin jo ensimmäisellä työpaikalla.
Jokainen voi itse tarkistaa verkosta, ovatko hoitajan tai lääkärin ammattioikeudet kunnossa. Valviran Julkiterhikki-palvelussa näkyvät myös lääkäreille ja hoitajille mahdollisesti määrätyt ammattioikeuden rajoitukset. Vuodessa palvelua käytetään noin 1,5 miljoonaa kertaa, Valvira kertoo.
Terveydenhoidon valvontaan liittyvien tapausten määrä on Suomessa kasvanut voimakkaasti parissakymmenessä vuodessa. Samaan aikaan myös potilasturvallisuus on parantunut, lääkintöneuvos Markus Henriksson Valvirasta sanoo. Nykyään ongelmiin puututaan herkemmin.
– Suomessa potilasturvallisuus on monestakin syystä on parantunut. Monia sellaisia asioita, joita katsottiin vielä sormien läpi 15–20 vuotta sitten, ei enää katsota sormien läpi. Asioihin puututaan yhteistyössä työnantajien, ylilääkärien ja ylihoitajien kanssa.