Hoitajat pohtivat ammattioikeuksiensa poistoa, jotta heitä ei voisi pakottaa lain nojalla töihin. Sairaanhoitaja Ailukka Hovi tarttui tähän poikkeukselliseen keinoon ja haki oikeuksiensa poistoa Valviralta.
Alkuviikolla kerrottiin potilasturvallisuuslain etenevän hallituksen käsittelyyn, jos keskiviikoksi aiottu hoitajalakon toinen vaihe olisi toteutunut. Hoitajalakko ei toteutunut, mutta hoitajaliitot kertoivat valmistelevansa järeämpää työtaistelutoimea, joukkoirtisanoutumista.
Kymmenen vuotta sairaanhoitajana työskennellyt Ailukka Hovi oli tehnyt päätöksen hoitoalan jättämisestä, jos potilasturvallisuuslaki otettaisiin käyttöön. Pelkkä lain valmistelu kuitenkin riitti, ja Hovi jätti hakemuksensa Valviraan.
– Lupasin itselleni, että lopetan hoitajan työt, jos laki menee läpi, mutta jo lain valmistelu oli niin iso loukkaus, että päätin lopettaa.
Tällä hetkellä Hovi työskentelee yksityisellä puolella. Vaikka hän ei itse ole lakon piirissä, mitta tuli täyteen. Ensi viikolla hän tekee todennäköisesti viimeiset vuoronsa hoitajana.
"Päätös on itseäni varten"
Tehyn puheenjohtaja Milla-Riikka Rytkönen kertoi keskiviikkoiltana Ylen A-studiossa monien hoitajien pohtivan ammattioikeuksiensa poistamista, jos heitä yritetään pakottaa lailla töihin.
Lue lisää: Hoitajat käyttivät joukkoirtisanoutumiskorttia viimeksi vuonna 2007 – näin siinä kävi
Valvira on vastaanottanut aiempaa enemmän sairaanhoitajien ja lähihoitajien tiedusteluja omien ammattioikeuksien poistamisesta.
– Tiedän, että moni kaveri on pohtinut ammattioikeuksiensa poistoa. Suurin osa ei kuitenkaan uskalla sitä tehdä, sillä siinä umpeutuu yksi takaportti, Hovi pohtii.
Terveydenhuollon tai sosiaalihuollon ammattihenkilö voi myöhemmin hakea Valviralta oikeuden palauttamista. Oikeuksien palauttamisessa voi kuitenkin kestää. Tavoiteaika on kuusi kuukautta.
0:48
Hovi itse ajattelee tehneensä palveluksen itselleen. Hän on aieminkin jättänyt hoitoalan, mutta palannut myöhemmin takaisin.
– Olen niin tympääntynyt tähän tilanteeseen ja alaan. Päätös on minua itseäni varten, että en hakeudu vahingossakaan hoitoalalle takaisin.
Kohtuullinen korvaus tuo hoitajille "ihmisarvoa"
Keskeinen kiistakapula työtaistelussa on hoitajien palkka. Se on huonojen työolojen lisäksi yksi suurimmista syistä, miksi Hovi jättää alan.
– Meillä on hyviä ja osaavia hoitajia, kun he saisivat tarpeeksi palkkaa, ettei tarvitse miettiä, millä elättää perheensä.
Hoitoalan miinuspuoliksi Hovi listaa myös huonon johtamisen, työilmapiirin ongelmat sekä alati raskaammaksi muuttuvan työn.
– Hoitajia on lähtenyt alalta koko ajan, ja jäljelle jäävät joutuvat tekemään monen ihmisen työt. Minulla tuli oma jaksaminen vastaan.
– Työ voi tulla hoidetuksi hyvin, vaikka hoitajilla olisi ihmisarvoa, Hovi jatkaa.
Hakemuksia satakunta, käsittelyaika kaksi kuukautta
Kiinnostus ammattioikeuksien tai ammattinimikkeen poistoon on kasvanut työtaistelutoimien edetessä. Valviran mukaan hakemuksia on tällä hetkellä jonossa arviolta satakunta ja keskimääräinen käsittelyaika on noin kaksi kuukautta.
– Tilanne on hieman rauhoittunut nyt ja hakemuksia ei tule enää niin paljon kuin alkuviikosta, sosiaali- ja terveydenhuolto-osaston johtaja Helena Mönttinen Valvirasta kertoo.
Lue myös: Hoitajat aiempaa kiinnostuneempia ammattioikeuksien poistamisesta
Valvirasta kommentoitiin MTV Uutisille aiemmin, että tavallisesti ammattioikeuden poistamishakemuksia tulee parikymmentä vuodessa. Korona-aika lisäsi hakemusten määrää, sillä vuonna 2021 niitä tehtiin 46. Kuluvan vuoden aikana päätöksiä on tehty jo 55.
3:52
Terveydenhuollon tai sosiaalihuollon ammattihenkilö voi hakea ammattioikeuden poistoa tai rajoittamista tai ammattinimikkeen poistoa Valviraan osoitetulla kirjallisella hakemuksella. Jos hakemus hyväksytään, hakija ei voi enää harjoittaa ammattiaan tai käyttää ammattinimikettään.
Valvira voi myös hylätä hakemuksen. Käytännössä näin tehdään kuitenkin vain harvoin.
– Pääsääntöisesti ammattioikeuden poisto myönnetään hakemuksen mukaisesti, Mönttinen kommentoi.