Kyseenalainen ilmiö koettelee maailman huulille noussutta olympiadebytanttia – "Tämä on aivan kamalaa"

Olympiabreikkari tyrmättiin somessa – "Voi olla niin isot vaikutukset hänen elämäänsä" 2:40
Ammattibreikkari Ramona Panula ja Suomen maajoukkueen päävalmentaja Jussi Sirviö puhuvat Rachael Gunnin kiusaamisesta.

Australialaisesta Rachael Gunnia on riepoteltu sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa hänen olympiasuorituksistaan breakingissa. Suomen maajoukkueen päävalmentaja Jussi Sirviö ja ammattibreikkari Ramona Panula tuomitsevat kiusaamiseksikin heidän mielestään menneen arvostelun.

Raygun-nimellä esiintyvä 36-vuotias Rachael Gunn ei saanut suorituksistaan yhtään tuomariääntä Pariisin olympialaisissa tanssimissaan kolmessa ottelussa. Australialaisesta tuli ilmiö persoonallisilla liikkeillään tanssilajin piipahdettua ensimmäistä kertaa olympiaohjelmassa, mutta hän sai paljon myös kovaa arvostelua.

Gunn perusteli tienneensä, ettei hän pystyisi vastaamaan nuorempiensa dynaamisiin ja voimakkaisiin liikkeisiin, joten hän halusi liikkua eri tavalla ja olla taiteellinen sekä luova. Hän halusi altavastaajana jättää jälkensä omalla tyylillään.

Ja hän jätti. Hän nousi otsikoihin ja sai ihmiset ympäri maailman kommentoimaan. Omintakeista tyyliä ihasteltiinkin, mutta kommentit olivat monin paikoin myös ilkeitä.

– Onhan se ollut tosi valitettavaa, miten ilkeitä ihmiset ovat netissä. Se menee nettikiusaamisen puolelle, Suomen päävalmentaja Jussi Sirviö sanoi Huomenta Suomessa. 

Sirviön mukaan Gunnin käsittely kertoo median ja ihmisten ilkeydestä. Suomessakin urheilijasta on tuotettu otsikoita, joiden voi katsoa alittaneen asiallisuuden riman. Gunnin on esimerkiksi kirjoitettu nolanneen itsensä.

– Valitettava juttu on se, että mediat ovat lähteneet siihen mukaan, mikä on ollut todella surullista nähdä. Sieltä leikataan just ne hetket, jotka palvelevat omaa tarinaa. Eihän se ollut koko totuus ollenkaan.

"Aivan kamalaa"

Sirviö huomautti Gunnin voittaneen karsinnan Oseaniassa ja ansainneen Kansainvälisen olympiakomitean sääntöjen mukaisen paikan olympialaisiin. Samasta otti kiinni suomalainen ammattibreikkari, arvokisoissa myös kilpaillut Ramona Panula.

– Tässä on surullista myös se, että rakenne mahdollisti tämän tapahtumisen. Alueella, jossa karsinnat olivat, ei sen korkeampaa tasoa osallistunut. 

– Raygun tuli täysin oikeutetusti olympialaisiin ja teki omaan tasoonsa nähden parhaimpansa. Hän edusti kuitenkin breikkiä tosi hienosti. Hän oli oma itsensä ja rohkeasti teki omaa juttua.

Panula toivoisi, että huomio suunnattaisiin Gunnin sijaan siihen, miksi järjestelmä mahdollisti kisoihin pääsyn matalammalla tasolla.

– Miksi karsintasysteemiä ei kehitetä? Tämä on IOC:n (Kansainvälinen olympiakomitea) pohdittava asia. Minusta katseet pitäisi kohdistaa sinne ja niihin, jotka organisoivat karsintoja, eikä lähteä kiusaamaan yksilöitä. Tällä voi olla niin isot vaikutukset hänen elämäänsä ja hänen rakkauteensa lajia kohtaan.

– Tämä on aivan kamalaa.

Ylälaidan videolta pääset kuuntelemaan Rachael Gunnia koskevat kannanotot. Alla koko Huomenta Suomen breakingin olympiakeskustelu.

Lue myös:

    Uusimmat