Valtakunnallisen Kumpiratissa-kyselyn mukaan suomalaisilla on taipumusta raskaaseen kaasujalkaan. Joka viides kyselyyn vastannut kertoi ajavansa ylinopeutta.
POP Vakuutuksen teettämän Kumpiratissa-kyselyn tulokset paljastavat, että lähes joka viides suomalainen ajaa yleensä 110 kilometriä tunnissa tai kovempaa, kun nopeusrajoitus on 100 kilometriä tunnissa.
Tietoisesti ylinopeutta ajavat erityisesti alle 50-vuotiaat. Joka neljäs alle 30-vuotias ja joka viides 30–49-vuotias ajaa vähintään 10 kilometriä tunnissa yli sallitun nopeusrajoituksen.
Jopa puolella vastaajista mittari kipuaa yleensä 105 kilometrin tuntivauhtiin satasen alueella.
– Jos ylinopeus on 10 kilometriä tunnissa, tämä mielletään usein liikenteen sujuvuudeksi, mutta jokaisen olisi hyvä ymmärtää pienenkin ylinopeuden aiheuttamat riskit. Kun nopeutta nostetaan edes muutamalla kilometrillä tunnissa, auton hallinta vaikeutuu huomattavasti, turvallisen ajon kouluttaja Emma Kimiläinen huomauttaa.
Kimiläinen kertoo, että ylinopeutta ajavat kuvittelevat pääsevänsä perille paljon nopeammin. Todellisuudessa aikaa voitetaan useimmiten vain pari minuuttia, vaikka matkaa taitettaisiin jopa 60 kilometriä.
Kimiläinen kehottaa pohtimaan ajaessa, että onko kaikki siitä kahdesta minuutista kiinni, jos teollaan riskeeraa oman ja muiden turvallisuuden.
Ylinopeus voi tulla kalliiksi
Jos ylinopeuden ajaminen johtaa kolariin, se voi tulla syylliselle kalliiksi. Vakuutuskaan ei välttämättä auta, jos liikenneonnettomuuden syynä on ollut merkittävä ylinopeus tai syyllinen on muuten rikkonut lakia.
Vakuutuksenottajan tulee aina noudattaa vakuutusehdoissa kerrottuja suojeluohjeita, jotka pyrkivät estämään vahingon syntymisen tai pienentämään vahingon laajuutta.
– Useimmat eivät välttämättä tiedä, että myös hyvin sairaana tai väsyneenä ajaminen on suojeluohjeissa kielletty, POP Vakuutuksen korvausjohtaja Sami Malinen kertoo.
– Vastaan on tullut joitain tapauksia, joissa vahingon aiheuttaja on todistetusti ajanut törkeää ylinopeutta. Tästä johtuen hurjastelleen asiakkaan vahingot on korvattu vain osittain tai evätty jopa kokonaan, Malinen toteaa.
---
1:25