Kysely: Moni maahanmuuttaja kokee yksinäisyyttä – "Uhka mielenterveydelle"

11:55img
Miten maahanmuuttajanuoret kiinnitetään osaksi Suomen yhteiskuntaa? (5.9.2023)
Julkaistu 03.11.2023 06:16

MTV UUTISET – STT

Maahanmuuttajien syrjintäkokemukset Suomessa ovat hyvin yleisiä, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta MoniSuomi-tutkimuksesta. 

Tutkimuksen mukaan yli 40 prosenttia on kokenut syrjintää edellisen vuoden aikana.

Tutkimuksen tiedot on kerätty kyselyllä viime vuoden syyskuun ja tämän vuoden maaliskuun välillä.

Erityisesti syrjintää kertovat kokeneensa Afrikasta ja Lähi-idästä Suomeen muuttaneet miehet.

Kaikista maahanmuuttajista 14 prosenttia kertoo kokevansa yksinäisyyttä. 20–29-vuotiaissa miehissä osuus on joka viides, ja Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta tulleiden miesten keskuudessa yksinäisiksi itsensä tuntee joka neljäs.

Valtaosalla, noin neljällä viidestä, maahan muuttaneesta on Suomessa vähintään yksi ystävä. Erot taustamaiden ja sukupuolten välillä ovat kuitenkin suuria.

Esimerkiksi Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta tulleilla miehillä hieman yli kahdella kolmesta ja naisilla alle kolmella neljästä on Suomessa ystävä. Venäjältä, Neuvostoliitosta ja Virosta tulleiden joukossa yhdeksällä kymmenestä on Suomessa asuva ystävä.

Syrjintä on myös näkymätöntä

THL:n tutkimuspäällikkö Hannamaria Kuusio sanoo tiedotteessa, että maahan muuttaneiden kokemaa yksinäisyyttä voivat selittää esimerkiksi työllistymisvaikeudet, tukiverkostojen puute ja kokemukset syrjinnästä sekä yksilölliset syyt. Hän korostaa, että yksinäisyys on aina uhka mielenterveydelle ja hyvinvoinnille.

– Siksi yhteiskunnan vastaanottavuutta tulisikin kehittää ja maahan muuttaneille tarjota selkeää ohjausta ja neuvontaa siitä, mitä palveluja on tarjolla ja kuinka niihin pääsee, hän sanoo.

THL:n tutkimusprofessori Anu Castaneda painottaa, että syrjintään puuttuminen ja aktiivinen antirasismi kuuluvat kaikille. Hän muistuttaa, että syrjintää tapahtuu kaikkialla ja usein myös näkymättömästi.

Suomeen muuttanut väestö voi tutkimuksen mukaan keskimäärin hyvin. Tutkimuksen mukaan suurimmalla osalla on vähintään kohtalaisen vahva kokemus osallisuudesta ja päivittäisen elämän turvallisuudesta. Lisäksi useimmat kokevat terveytensä hyväksi ja raportoivat pitkäaikaissairauksia vähemmän kuin koko väestö keskimäärin.

MoniSuomi-tutkimuksen kyselyyn vastasi yli 7 800 ihmistä, jotka ovat syntyneet Suomen ulkopuolella kuten vanhempansakin. Tutkimuksen yhteistyökumppaneita ja rahoittajia olivat työ- ja elinkeinoministeriön kotoutumisen osaamiskeskus sekä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Turun kaupungit.

Tuoreimmat aiheesta

Maahanmuutto