Yksinäisyyttä kokeneita on yli puoli miljoonaa. Heikkoa osallisuutta kokevat etenkin nuoret miehet.
Joka viides nuori nainen on kokenut syrjintää työelämässä äskettäin, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laajasta Terve Suomi -tutkimuksesta.
20–39-vuotiaista naisista jopa noin 20 prosenttia oli kokenut syrjintää työssä tai työnhaussa viimeksi kuluneen vuoden aikana.
Työelämässä tapahtuva syrjintä on tutkimuksen tulosten mukaan Suomessa muutenkin yleistä. Kaikista naisista 16 prosenttia ja miehistäkin 11 prosenttia oli kokenut syrjintää työssä tai työnhaussa viimeksi kuluneen vuoden aikana.
– Nuorten naisten kokeman työelämäsyrjinnän yleisyys voi johtua monesta asiasta. Nuorissa ikäryhmissä on enemmän moninaisuutta, mikä voi altistaa syrjinnälle. Työnantajat saattavat yhä olettaa nuorten naisten jäävän perhevapaille, mikä voi myös altistaa syrjinnälle, kuvaa tutkimusprofessori Anu Castaneda tiedotteessa.
Selvityksessä syrjinnällä tarkoitettiin muita huonompaa kohtelua jonkin itseen liitetyn ominaisuuden vuoksi. Ominaisuus voi olla ikä, sukupuoli, etninen tausta, ihonväri, vammaisuus, ulkonäkö, seksuaalinen suuntautuminen tai uskonto.
Castaneda painottaa, että syrjintäkokemuksilla on runsaasti yhteyksiä esimerkiksi ihmisten turvallisuuden kokemukseen ja elämänlaatuun.
Lue myös: Jasmin on ei-toivottu työnhakija, koska hän on romani – ainut työhaastattelu päättyi heti kättelyssä
Yksinäisyys on yleistynyt
Tutkimuksessa selvitettiin myös osallisuuden ja yksinäisyyden kokemuksia. Runsas kymmenesosa vastanneista koki yksinäisyyttä. Tämä vastaa Suomen koko aikuisväestössä yli puolta miljoonaa ihmistä.
Tuloksista ilmeni, että yksinäisyyden kokemukset ovat yleistyneet vuodesta 2018 vuoteen 2022.
– Pandemia-aika todennäköisesti selittää osan yksinäisyyden lisääntymisestä, tuskin kaikkea. Taustalla on todennäköisesti laajempi murros, jossa olemme liukuneet kauemmas yhteisöllisyydestä kohti yksilökeskeisempää tapaa elää ja ajatella, Castaneda pohtii.
Heikkoa osallisuutta sanoivat tuntevansa erityisesti Suomen nuoret miehet. Osallisuuden kokemuksella tarkoitetaan kuulumisen ja merkityksellisyyden tunteita ja luottamusta tulevaan.
Kyselyyn vastasi 28 000 satunnaisesti valittua 20 vuotta täyttänyttä eri puolilta Suomea. Työelämäsyrjinnästä kysyttiin vain 20–74-vuotiailta.