Upseeriliitto on huolissaan siitä, riittääkö puolustusliitto Naton kansainvälisiin tehtäviin riittävästi hakijoita, jos työehtoja ei paranneta. Liiton kyselyssä kolme neljästä upseerista on valmis eroamaan, jos Nato-tehtäviin pakotetaan siten, että perheen etu kärsii.
Tulevien vuosien aikana Suomi lähettää todennäköisesti noin sata upseeria Nato-tehtäviin ulkomaille.
Suomalaisia upseereita tarvitaan Nato-tehtäviin jatkossa niin Brysselin päämajaan kuin todennäköisesti Yhdysvaltoihin Norfolkin komentokeskukseen.
Tehtävien sisältö kiinnostaa upseerikunnassa, mutta perheellisiä upseereita huolestuttavat ulkomaiden korkeat päivähoito- ja koulumaksut.
Esimerkiksi Belgiassa alle 2,5-vuotiaan lapsen päivähoidon lukukausimaksu on Upseeriliiton mukaan enintään noin 4 000 euroa.
Belgiassa lukuvuosimaksu kansainvälisen koulun viimeisellä luokalla on jopa 40 000–50 000 euroa. Yhdysvalloissa vastaava hinta on noin 30 000 dollaria.
Upseeriliitto penää tukea upseerien perheille hieman diplomaattikunnan tapaan.
– Ihmisten päivähoito- ja koulukustannukset ja puolison tukeminen olisi pystyttävä järjestämään. Se olisi lähtijöille merkittävä asia, Upseeriliiton puheenjohtaja Ville Viita sanoo.
Kyselyssä selkeät luvut
Upseeriliiton jäsenkyselyn mukaan jopa kolme neljästä olisi valmis eroamaan palveluksesta, jos Nato-tehtäviin pakotettaisiin perheen edun vastaisesti.
Yhteensä 75 prosenttia upseereista vastasi myönteisesti väitteeseen "Jos minut pakotetaan siirtymään Nato-tehtäviin ulkomaille, vaikka se ei sopisi perheeni tilanteeseen, niin eroaisin palveluksesta".
Kaksi kolmasosaa upseereista painottaakin, että Nato-tehtäviin on lähdettävä vapaaehtoisesti.
Upseeriliiton mukaan nyt on olemassa riski siitä, ettei hyviä hakijoita ole tarpeeksi.
– Kyllä huolta on, kun katsotaan rekrytointia. Muilla Pohjoismailla on ollut samanlaisia haasteita. Emme halua Suomeen näitä haasteita. Nämä asiat pitää hoitaa jo nyt tässä vaiheessa, Viita painottaa.
Upseeriliitto neuvottelee parhaillaan niin palkoista kuin työehdoista. Liitto penää yhteensä noin 20 miljoonan euron satsausta.
– Uskon summan löytyvän sisäisesti puolustusbudjetista. Se ei ole iso summa, kun ajatellaan kuuden miljardin puolustusbudjettia. Tiesimme, että Nato-jäsenyys maksaa jonkin verran. Naton suorituskyvyn tekee henkilöstö. Nyt pitää katsoa sotilaita. Varsinkin tässä turvallisuustilanteessa, Viita sanoo.