Jopa 62 prosenttia kaupan alan esimiehistä on tullut sairaana töihin, ilmenee Kaupan esimiesten neuvottelujärjestön tekemästä kyselystä.
Yli puolet kyselyyn vastanneista esimiehistä kertoo tekevänsä vähintään viikoittain töitään palkatta myös työajan jälkeen ja kolmannes tekee toistuvasti töitä myös vuosilomallaan.
Lisäksi 70 prosenttia vastaajista ei pysty pitämään työehtosopimuksen mukaisia päivittäisiä ruoka- ja kahvitaukoja, vaan käyttää myös nämä työn tekemiseen.
Kyselyyn vastasi runsaat 900 ihmistä. Tämä kattaa viidenneksen koko maan vähittäiskaupan esimieskunnasta.
Esimiesten jaksaminen heijastuu koko työyhteisöön
Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja Kaupanalan esimiesliitto KEY:n perustaman Kaupan esimiesten neuvottelujärjestön jäsenistöllään teettämän kyselyn tarkoituksena oli kartoittaa esimiesten jaksamista työssään.
– Esimiesten hyvinvoinnista huolehtiminen on erittäin tärkeää, sillä tämä vaikuttaa tiiviisti koko työyhteisöön ja työpaikkojen yleisiin käytäntöihin. Esimiehille tulee taata heille jo nyt kuuluva oikeus palautua työstään riittävällä resursoinnilla sekä toimivilla järjestelmillä, joilla taataan mahdollisuus riittävään henkilöstöön myös poikkeustilanteissa, PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo sanoo tiedotteessa.
Oman puhelimen käyttö ja somen päivittäminen vapaalla lisäävät kuormittavuutta
Kyselyssä tulee vahvasti esille työn ja vapaa-ajan sekoittuminen osana kuormittavuutta.
Vastausten mukaan vain 52 prosenttia kykenee palautumaan ja irtautumaan työstään vapaa-ajallaan. Peräti 41 prosenttia vastaajista kokee, ettei saa työtehtäviään tehtyä työvuorojen aikana ja siksi palautuminen on haastavaa, ja työtä tulee tehtyä myös vapaa-ajalla.
Osa esimiehistä joutuu käyttämään omaa puhelintaan työtehtävissä, mikä entisestään vaikeuttaa työn ja vapaa-ajan erottamista toisistaan.
Lisää painetta työn tekemiseen vapaa-ajalla luo monelle esimiehelle myös työnantajan vaatimus päivittää työnantajan sosiaalisen median kanavia myös vapaalla.