Joka kolmannessa työpaikassa tehdään liian pitkiä työviikkoja, kertoo Työterveyslaitos – "Työmäärän kasvu voi uhata työntekijöitä, joilla työajat ovat hyvin vapaat"

Vastausten perusteella osassa työpaikoista ei ollut sovittu siitä, miten työntekijöiden tulee olla tavoitettavissa vapaa-ajalla.

Joka kolmannessa organisaatiossa tehdään jatkuvasti yli 50 tunnin työviikkoja. Tämä selviää Työterveyslaitoksen Palautumislaskuri-työkaluun tulleista vastauksista.

Organisaatioille suunnatun laskurin vastausten mukaan yli 50 tunnin työviikot olivat hieman yleisempiä suuryrityksissä kuin pien- tai mikroyrityksissä.

Työaikalain mukaan kokonaistyöajan ei tulisi ylittää 48:a tuntia viikossa.

Tulosten mukaan organisaatioista yli 70 prosentissa työntekijät pystyivät yleensä säätelemään sekä työ- että vapaa-aikaansa. Pääsääntöisesti etätyötä tekevissä organisaatiossa mahdollisuuksia tähän oli useammin ja vuorotyötä tekevissä organisaatioissa taas vähemmän.

–  Työaikojen yksilöllinen jousto tutkitusti lisää työhyvinvointia, mutta työmäärän kasvu voi uhata työntekijöitä, joilla työajat ovat hyvin vapaat, sanoo tutkimusprofessori Mikko Härmä tiedotteessa.

Usein työn kuormituksesta ei puhuta kehityskeskusteluissa

Palautumislaskuriin vastanneista organisaatioista vajaassa kolmanneksessa ei ole sovittu niistä ehdoista, joilla työntekijöiden tulisi olla tavoitettavissa vapaa-ajalla tai että työt tehdään työaikana.

Paras tilanne on vastausten mukaan suuryrityksissä, joista yli 70 prosentissa asiasta oli sovittu.

Yli puolissa vastanneista organisaatioista ei ole ohjeistettu, että kehityskeskusteluissa tulee käsitellä työmäärään ja jaksamiseen liittyviä kysymyksiä.

Työterveyslaitoksen mukaan työmäärästä ja sen ajoituksesta tulisi sopia nykyistä paremmin työhyvinvoinnin tukemiseksi.

– Kehityskeskustelu on hyvä tilaisuus kiinnittää huomiota työn tauotukseen ja palautumiseen etätyössä ja tukea niin työntekijöiden mielenterveyttä ennaltaehkäisevästi, sanoo johtava tutkija Virpi Ruohomäki.

Palautumislaskurin kautta saatuja vastauksia oli reilut 1 300.

Lue myös:

    Uusimmat