Kaikkien mummojen kunniaksi Mummo on jumala -kirjan tehnyt kirjailija Mirka Alfreds-Välimäki kertoo, mitä mummolta kannattaa kysyä, kun se vielä on mahdollista.
Kirjailija Mirka Alfreds-Välimäen mielestä mummoja ei voi tarpeeksi arvostaa. Hän kannustaa kaikkia rupatteluun isovanhempien kanssa, sillä tervaskannoilta löytyvä näkemys ja kokemus voi elämän kolhiessa olla kultaakin kalliimpaa.
– Mummot ovat yleensä selvinneet aika paljosta elämässään. Jos on tullut joku kriisi, niin minä olen kysynyt mummoltani neuvoja, Alfreds-Välimäki sanoo.
Mummo voi neuvoa suruissa, mutta iloisissakin asioissa mummoa kannattaa nykäistä hihasta. Yksi asia on herkulliset perinneruuat, mummojen ihanat reseptit, jotka ovat ylhäällä tietenkin vain mummojen päässä. Ne kannattaa ottaa talteen.
Mummo on yleensä myös paras kertomaan menneistä ajoista.
– Itse rakastan yli kaiken vanhoja tarinoita, tositapahtumia sota-ajalta tai sen jälkeen. Oma mummoni on syntynyt vuonna 1939, ja hänkin muistaa joitain hetkiä jatkosodan ajalta – miten on piilouduttu lakanan alle ja menty kaivolle. Hän kertoo myös omilta vanhemmiltaan kuultuja tarinoita, jotka ovat aivan kullanarvoisia.
Arvokasta perimätietoa ja maailman paras lohduttaja
Alfreds-Välimäki suosittelee jopa tallentamaan mummon tarinoita, joko kirjoittamalla tai nauhoittaen. Hän itse käyttää sanelukonetta oman tai miehensä mummon juttujen taltioimiseen.
Mummojen kanssa kannattaa rohkaistua puhumaan kaikesta.
– Kyllähän mummot jättävät vastaamatta, jos aihe on sellainen, ettei pysty vastaamaan. Mutta itse olen kyllä yllättynyt, miten paljon olen saanut vastauksia sellaisiinkin aiheisiin, joita olen omassa mielessäni pitänyt tabuna – ettei niistä voisi mummon kanssa keskustella.
Alfreds-Välimäki itse saa mummostaan välillä arkisin siivouskaverin ja tietenkin ykkösluokan juttuseuraa.
– Kun hoidan lapsia arkisin kotona, niin aikuiset juttukaverit ovat aina vähän kortilla. Mummolla on yleensä aina aikaa jutella kanssani arkena mihin aikaan vaan. Mummo on myös paras lohduttaja maailmassa, ainakin minulle, sellainen jokapäiväinen pelastaja – siivoamisen lisäksi, Alfreds-Välimäki nauraa.
"Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin käsitellä ja hoitaa heitä kuin kuninkaallisia"
Alfreds-Välimäki muistuttaa, että mikäli omia isovanhempia ei ole, kannattaa vilkuilla vähän ympärilleen. Löytyykö lähipiiristä isotätejä tai -setiä, joita voisi tavata?
– Kannattaa aloittaa niistä omista arvokkaista vanhuksista. Heillä jokaisella on takanaan niin pitkä ja arvokas elämä – kun on sinne vanhainkotiin asti päässyt tai joutunut – niin näkisin, ettei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin käsitellä ja hoitaa heitä kuin kuninkaallisia. Ei minun mielestäni mikään vähempi käy, kun katsoo heidän historiaansa ja sitä elämää, mikä on takana.
Alfreds-Välimäki haluaa kirjallaan rohkaista ihmisiä tutustumaan ja ottamaan lähellä olevan vanhuksen tarinasta selvää.
– Hänellä voi olla todella mielenkiintoinen ja vaiherikas elämä siellä takana – vaikka mitä!
– Usein unohdetaan, että me jokainen hyvässä lykyssä olemme vuorollamme samassa tilanteessa, jos niin pitkälle selviämme. Se unohtuu kiireessä helposti, mutta mielestäni asioita voi laittaa tärkeysjärjestykseen. Se on kuitenkin niin lyhyt aika elämästä, että luulisi siihen vähän riittävän aikaakin.
Mummo on jumala -teoksen kirjoittanut Mirka Alfreds-Välimäki vierailee Studio55.fi-ohjelmassa perjantaina 13. toukokuuta. Aamun toisena vieraana kylävaari Antti Airisto. Katso ohjelma kello 09.05 MTV3-kanavalta tai Katsomosta.