Kyykäärmeitä on esiintynyt tänä kesänä enemmän kuin viime vuonna. Luonto-Liiton kevätseurannan mukaan kyyhavaintoja on ilmoitettu Suomessa tänä vuonna 143, kun koko viime vuonna määrä oli 111.
Käärmeasiantuntija Urpo Koponen seuraa yhteensä kymmentä kyiden suosimaa paikkaa Kouvolan, Kotkan, Pyhtään ja Loviisan alueilla. Hänen mukaan jokaisessa niistä on ollut jonkin verran enemmän kyykäärmeitä kuin keskimäärin.
– Viime talvi oli kyiden kannalta erittäin edullinen talvi horrostaa kuivuuden ja pienten pakkasten takia. Kyille on myös ollut paljon ruokaa tarjolla, sillä tänä vuonna on ollut hyvä myyräkesä, Koponen sanoo.
Kyykanta laskussa
Tutkijatohtori Janne Valkonen Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta muistuttaa, että pitkällä aikavälillä käärmelajien kannat ovat vähentyneet esimerkiksi elinympäristön muutoksien vuoksi.
– Myös se vaikuttaa, että ihmiset ovat tappaneet kyykäärmeitä. Suomi on yksi harvoista maista, jossa kyytä ei ole rauhoitettu, Valkonen sanoo.
Valkosen mukaan kyyhavaintojen määrän kasvuun voi vaikuttaa se, että kyyt ovat olleet enemmän liikkeellä säiden vuoksi tai ihmiset ovat ilmoittaneet havainnoista aiempaa enemmän.
– Jos joku onnekas on löytänyt hyvän talvehtimispaikan ja raportoinut sen, niin siitä tulee helposti 30 yksilöä, sanoo Valkonen.
Myös Koposen arvion mukaan kyiden määrä on taantunut vuosien saatossa vähintään 30-40 prosenttia. Koponen on tarkkaillut käärmeitä ja lintuja yli 50 vuotta.
– Ennen havaintopaikalla on voinut olla satoja kyykäärmeitä. 2000-luvun puolella en ole nähnyt yhtään paikkaa, jossa olisi kolminumeroinen määrä käärmeitä, vaan parhaimmillaan kymmeniä, sanoo Koponen.
Koposen mukaan määrän vähentymiseen vaikuttaa muun muassa se, että tielinjaukset ja -rakennelmat menevät usein kallioiden läpi, jotka ovat kyiden perinteisiä talvehtimispaikkoja. Lisäksi metsätalouden koneet ja ihmisten rakentamat asutustaajamat luonnon keskelle ajavat kyitä pois asuinalueiltaan.