Auttaako kyypakkaus tilanteessa, jossa kyykäärme on purrut lemmikkiä? Entä miten omistajan kannattaa toimia, jos useampi ampiainen pistää koiraa tai kissaa?
Lisääntynyt ulkona liikkuminen ja mökkeily kasvattavat kesäisin tapaturmariskiä, oli sitten kyse ihmisistä tai lemmikeistä. Eläinlääkäri Lotta Axelson eläinlääkäriasema Mevetistä kertoo, että kesäisin koirilla on esimerkiksi enemmän tassuhaavoja kuin muina vuodenaikoina.
Lemmikki voi kärsiä kesäisin myös hyönteisten pistoista, tai esimerkiksi joutua käärmeen puremaksi. Jos koiraa tai kissaa puree kyykäärme, ei lemmikkiä kannata Axelsonin mukaan lääkitä kyypakkauksella.
– Kyypakkauksen lääkkeen antaminen ei ole tarpeen. Kyypakkauksen lääke on kuitenkin niin lyhytvaikutteinen, ettei siitä myöskään pitäisi olla suurta haittaa, sanoo Axelson.
Axelson kertoo, että kyyn purema aiheuttaa lemmikille myrkytystilan, jossa kortisonista ei ole apua. Joissain tapauksissa kortisoni voi jopa hieman heikentää lemmikin selvitymisennustetta.
Kyyn purema aiheuttaa Axelsonin mukaan usein voimakasta turvotusta. Jos kyy puree koiraa kuonoon, saattavat koiran huulet turvota viisi–kymmenen senttiä.
Kyyn purressa on ensisijaisen tärkeää saada lemmikki nopeasti eläinlääkärille. Eläinlääkäriasemalla eläimelle annetaan tehokasta antivenomia eli vastamyrkkyä pistoksena nesteytyksen yhteydessä.
Kyyn puremaa kohtaa ei saisi puristella, ja sen liikuttamista pitäisi välttää mahdollisimman paljon.
– Usein sanotaan, että pureman saanut koira pitäisi kantaa, mutta tärkeämpää on se, että koira pysyy mahdollisimman rauhallisena. Jos kyseessä on esimerkiksi iso koira, joka ei ole tottunut siihen, että sitä kannetaan, on parempi, että koira saa kävellä omilla jaloillaan, kuin että se räpiköi omistajan sylissä, sanoo Axelson.
Kyypakkaus auttaa ampiaisen pistoihin
Kyypakkauksen lääke ei auta kyyn purressa, mutta sen sijaan sitä kannattaa Axelsonin mukaan antaa lemmikille, jota ovat pistäneet ampiaiset.
– Yksittäinenkin ampiaisen pisto voi kutista kamalasti ja aiheuttaa turvotusta, sanoo Axelson.
Perussääntönä on antaa yksi kyypakkauksen tabletti kymmentä kiloa kohti. Isolle koiralle voi Axelsonin mukaan antaa kaikki kolme kyypakkauksen tablettia, mutta ei kuitenkaan enempää.
Jos koiraa on purrut useampi ampiainen, kannattaa koira viedä eläinlääkärin luo.
– Eläinlääkäri antaa yleensä lisäkortisonia, ja mahdollisesti aavistuksen verran rauhoittavaa, jos koira raapii itseään pahasti. Raapiminen voi johtaa pahimmassa tapauksessa ihovaurioihin ja tulehduksiin.
Myös kissalle voi antaa puolikkaan kyypakkauksen tabletin, jos kissa sen huolii. Axelson kertoo, että kissoja uhkaa kesäisin yleensä kuitenkin aivan toisenlainen vaara.
– Asemalle tulee kesäisin valitettavan usein kissoja, jotka ovat tippuneet ikkunasta. Kissat selviävät välillä hämmästyttävän isoista pudotuksista, mutta kyllä niillä usein murtuu leukoja ja jalkoja.