Laaja tutkimus selvitti: Lapsena selkäsaunoja saaneet kärsivät aikuisina lukuisista ongelmista

lapsi_väkivalta
Selkäsaunan antamisella on samoja negatiivisia vaikutuksia kuin muullakin väkivallalla. Shutterstock
Julkaistu 28.04.2016 15:07
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Selkäsaunan antamisella on vaikutusta lapsen henkiseen hyvinvointiin tulevaisuudessa, kertoo yli viisi vuosikymmentä kestänyt tutkimus. 

Lasten fyysinen rankaiseminen on herättänyt vilkasta keskustelua jo pitkään. Uudessa, viisi vuosikymmentä kestäneessä tutkimuksessa on tultu nyt siihen tulokseen, että selkäsaunan antamisella on erittäin negatiivisia vaikutuksia lapsen tulevaisuuden kannalta. Lapset, joita on rangaistu selkäsaunalla, kärsivät todennäköisesti aikuisina monista psykologisista ongelmista.

Selkäsauna määriteltiin pakaroihin tai raajoihin kohdistuneena iskuna tai läimäytyksenä. Tämä Texasin yliopistossa tehty tutkimus kokosi yhteen selkäsaunan vaikutuksia usean vuosikymmenen ajan. Tutkimukseen osallistui lähes 161 000 lasta.

Selkäsaunan antaminen nyt voi johtaa ongelmiin tulevaisuudessa

Tutkimuksen mukaan fyysinen rankaiseminen on tarpeetonta myös siinä mielessä, että sen katsottiin olevan melko tehoton tapa saada lapset noudattamaan vanhempiensa ohjeita. Selkäsaunan sivuvaikutusten katsottiin olevan suurempia kuin sen antaman hyödyn. Selkäsaunan todettiin vaikuttavan lapsiin samalla tavoin kuin muunkin fyysisen väkivallan, kuten pahoinpitelyn.

selkäsauna

Fyysinen rankaiseminen ei lisää lasten tottelevaisuutta. 

Aikuiset, joita on rangaistu fyysisesti lapsena, kärsivät todennäköisesti erilaisista mielenterveysongelmista ja käyttäytyivät keskimääräistä epäsosiaalisemmin. Tutkija Elizebeth Gershoffin mukaan ihmisten ei kuitenkaan kannata vetää tuloksista liian synkkiä johtopäätöksiä. Todisteet viittaavat siihen, että mitä useammin lasta on rangaistu, sitä negatiivisemmin se heijastuu tulevaisuuteen.

Selkäsauna on kielletty lain nojalla jo 24 maassa. Suomessa selkäsauna kiellettiin vuonna 1984, Ruotsissa vuonna 1979. UNICEFin raportin mukaan fyysinen rankaiseminen on kuitenkin vielä maailmanlaajuisesti suuri ongelma. Tämä voi lisätä psykologisten hoitojen tarvetta tulevaisuudessa.  

Lähde: IFLScience 

Tuoreimmat aiheesta

Mielenterveys