Osa ihmisistä jättää määrätyt lääkkeet syömättä, koska pelkää niiden sivuvaikutuksia. Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut yleislääketieteen erikoislääkäri ja psykoterapeutti Outi Seppälä varoittaa omatoimisten päätösten seurauksista.
– Lääkkeitä syödään aika huonosti. Se on varmaan alle puolet, jotka syövät lääkkeensä niin kuin ne on määrätty, Outi Seppälä sanoi lähetyksessä.
Lääkkeiden syömättä jättämistä ei pidä salata lääkäriltä.
– Se voi olla jopa vaarallista, jos lääkärillä on sellainen käsitys, että potilas syö nämä lääkkeet, mutta hän ei syökään, ja sitten vaikka lisätään lääkitystä väärien johtopäätösten takia. Olisi kauhean tärkeää uskaltaa sanoa, että minä en ole käyttänyt näitä lääkkeitä. Silloin voidaan myös keskustella, onko lääke välttämätön vai ei ja kuinka tärkeää sitä on syödä.
Mitä mieltä Seppälä on siitä, että lääkkeitä jätetään syömättä pelättyjen sivuvaikutusten takia?
– Jos lukee niitä tuoteselosteita, niin eihän uskaltaisi ottaa esimerkiksi aspiriiniakaan, sillä on aivan valtavasti (mahdollisia) sivuvaikutuksia. Ei kannata ajatella, että nämä kaikki oireet minulle tulee, jos otan tämän pillerin, koska sehän ei pidä paikkaansa.
Jos jotakin sivuvaikutusta epäilee, on parempi varata soittoaika omalle lääkärille ja jutella asiasta kuin vain jättää lääke pois.
– Usein voidaan vaihtaa toiseen valmisteeseen, joka voi sopia paremmin.
Sivuvaikutuksista kannattaa kertoa siksikin, että lääkäri ei voi etukäteen tietää, mikä lääke sopii kenellekin.
– Se on kauhea ajatus, että määrää jotain lääkettä ja joku kiltti ihminen syö, vaikka siitä tulisi kuinka kauhea olo. Kyllä siitä tarvitsee raportoida, että osataan puuttua niihin ja vaihtaa tarvittaessa lääkitystä, Seppälä sanoo.