Lääkäri kertoo, onko kyypakkauksesta hyötyä

Kyypakkaus ei ole niin välttämätön tarvike kuin joskus on ehkä ajateltu.

Kyypakkaus sisältää käytännössä kortisonitabletteja. Pienten hydrokortisonimäärien tehosta kyyn puremien hoidossa ei ole osoitettu olevan hyötyä, mutta ei myöskään haittaa.

– Kyypakkauksen osalta ei ole mitään tutkimusnäyttöä siitä, että se oikeasti tehoaisi, yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall totesi MTV Uutisille vuonna 2017.

Sairaalassa kyyn puremaa hoidetaan esimerkiksi suurilla kortisoniannoksilla.

– Se (hydrokortisoni) on sinänsä ihan tehokas lääke, mutta tableteista se ehtii imeytyä ja vaikuttaa niin hitaasti, että sillä tuskin on hirveän paljon vaikutusta. Mutta jos on jossain saaressa pitkän matkan päässä ensiavusta, niin silloin voi olla ihan hyvä ottaa kyypakkaus, että saisi edes jotain apua ennen kuin pääsee ensiavun piiriin.

Jos purema on raajassa, kannattaa sitä myös pitää paikallaan kohoasennossa turvotuksen kehittymisen hidastamiseksi. Lievästi puristava side voi hidastaa myrkyn etenemistä imusuonistossa. Side tulee avata tunnin välein viideksi minuutiksi, Terveyskirjasto neuvoo. Tulehduskipulääkkeitä purruksi tulleelle ei tule antaa.

Kyyn purema voi olla lapselle hengenvaarallinen

Rosenvall huomautti, että aikuiselle ihmiselle kyyn purema ei yleensä ole hengenvaarallinen. Sen sijaan lapselle se saattaa sitä olla, joten ensiapuun täytyy hakeutua aina, jos epäilee lapsen tulleen kyyn puremaksi.

– Aikuisenkin kannattaa kyllä lähteä ensiapuun herkästi, varsinkin, jos on jotain sairauksia tai muutenkin kovin taipuvainen allergiaan. Silloin voi reagoida voimakkaammin myös kyyn puremalle.

Kyyn myrkky aiheuttaa alkuun purema-alueella kudostuhoa ja turvotusta. Myöhemmin ilmenee yleisoireita, kuten oksentelua, ripulia, päänsärkyä ja jopa tajunnan häiriöitä. Jälkikäteen voi ilmetä tuntohäiriöitä, rakkuloita ja värimuutoksia.

Vakavia, allergisesta reaktiosta kertovia oireita ovat kurkunpään turvotus ja hengenahdistus.

Kyy luikerteli salakavalasti halliin ja Juhan alaisen jalkoihin. Katso veret seisauttava hetki videolta!

Artikkeli on uusinta vuodelta 2017. Artikkelia on päivitetty kauttaaltaan Terveyskirjastoa lähteenä käyttäen.

Lue myös:

    Uusimmat