Jos kyy puree, älä ota tuttua särkylääkettä – monilla myös aivan väärä käsitys kyypakkauksesta

Jos kyy pääsee yllättämään sinut tai läheisesi kesäisenä päivänä, on syytä ottaa yhteys terveydenhuoltoon nopeasti. Henkeä kyyn purema harvoin uhkaa, mutta myrkytystila on syytä saada pikaisesti hoidetuksi.

Jos kyy yllättää sinut tai läheisesi puremalla, hakeudu terveydenhuollon tarkistukseen tai soita tarvittaessa hätänumeroon, jos hoitoon pääsy ei muuten onnistu.

Varsinkin riskiryhmäläisten eli lasten, vanhusten, raskaana olevien ja perussairaiden on syytä hakeutua hoitoon viipyilemättä, mutta myös terveen aikuisen tulee käydä lääkärissä, muistuttaa Bonusapteekin apteekkari Helena Jalonen.

Sama ohje pätee tilanteisiin, jossa epäilee kyyn puremaa, vaikka tapahtumaa ei itse olisi nähnyt tai havainnut muutoin kuin raajaan ilmestyneestä jäljestä tai oireista.

Pureman oireet tulevat viiveellä, koska myrkyn leviäminen elimistöön kestää. Yleisin oire on turvotus, joka voi olla voimakasta ja levitä laajalle alueelle. Värimuutokset iholla ovat mahdollisia. Iholle voi nousta rakkuloita.

Purema voi aiheuttaa myös oksentelua, ripulia, päänsärkyä ja tajunnan häiriöitä, kertoo Terveyskirjasto.

Aina kyy ei päästä purressaan myrkkyä, jolloin myrkky ei pääse aiheuttamaan oireitakaan. Koska oireet tulevat viiveellä, on syytä käydä lääkärin tarkastuksessa, vaikka ei tiedä varmaksi oliko kyseessä niin sanottu kuivapurema, apteekkari Jalonen toteaa.

Vältä raajan liikuttelua, älä turhaan popsi kyypakkausta

Kun kyy puree, on tärkeää pysyä rauhallisena ja välttää äkkinäisiä liikkeitä, koska myrkky leviää herkemmin liikkuessa.

Hoitoon voi hakeutua omalla kyydillä, jos löytyy kuski ja terveyskeskukseen on lyhyt matka. Jos olet yksin tai matka on pitkä, soita hätänumeroon 112, josta annetaan lisäohjeita.

Raaja kannattaa pitää kohoasennossa, jotta turvotus ei kehity niin nopeasti, kertoo Terveyskirjasto

Kyypakkaus ei nimestään huolimatta auta kyyn myrkyn aiheuttamiin oireisiin vaan lähinnä helpottaa mahdollista allergista reaktiota.

Kyytabletissa on hydrokortisonia, josta ei ole apua myrkytysoireisiin. Kyytabletista on enemmän hyötyä tilanteisiin, joissa ampiainen tai mehiläinen on pistänyt kaulan alueelle ja tarvitaan ensiapua allergiseen reaktioon, apteekkari Helena Jalonen kertoo.

Älä ota tulehduskipulääkkeitä

Kyyn purema voi aiheuttaa kovaa kipua puremakohtaan, mutta tulehduskipulääkettä kuten ibuprofeiinia ei saa ottaa.

Tulehduskipulääkkeet rasittavat munuaisia, samoin kuin kyyn myrkky. Pureman aiheuttamaan kipuun voi ottaa parasetamolia. 

Parasetamolitabletin voi myös antaa lapselle, sillä siitä voi olla kivun lievityksen lisäksi apua rauhoittelussa kyyn purtua. Liikkumattomuus ja rauhallisuus ovat tarpeen.

Terveydenhuollossa voidaan antaa tarvittaessa kyyn myrkyn vastalääkettä tai antibiootti- ja nesteytyshoitoa.

– Lääkäri varmistaa, että jäykkäkouristusrokotus on kunnossa ja antaa rokotteen tarvittaessa. Haava puhdistetaan, mutta vain varovasti liikuttaen, ettei myrkky leviä elimistössä. Tarvittaessa lääkäri määrää verenohennuslääkettä, ettei purema aiheuta tukoksia.

Katso myös video: Punkkien levittämät taudit lisääntyvät Suomessa. Juttu jatkuu videon alla. 

Allergia kyyn puremalle harvinainen

Jalosen mukaan on hyvin harvinaista, että kyyn puremalle olisi allerginen.

– Usein allerginen reaktio vaatii, että aineelle on altistunut aiemmin eli kyy olisi purrut tai kyytä olisi koskettanut joskus aiemmin.

Jos kyyn purema aiheuttaa kurkunpään turvotusta ja hengenahdistusta, kyseessä on allerginen reaktio. Siihen kyypakkauksesta voi olla apua ennen lääkärille pääsyä, kertoo Terveyskirjasto.

Tavallisesti kyyn puremasta toipuu hyvin, eikä siitä jää pysyvää haittaa elimistöön, mutta tilanne vaatii seurantaa.

Katso myös video: Milloin lääkäriin itikan, paarman tai ampiaisen pistosta?

Milloin lääkäriin itikan, paarman tai ampiaisen pistosta? 0:45
Milloin ötökän pistos vaatii käyntiä lääkärissä?

Lähteet: Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat