Psoriasis voi vaikeuttaa elämää huomattavasti. Lapsesta asti vaikeista oireista kärsinyt Kristiina sai kauan kaivatun avun biologisista lääkkeistä.
Vieraana Huomenta Suomessa sairaanhoitaja ja psoriasispotilas Kristiina Rautio sekä Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman. Haastattelun näet yllä olevalta videolta!
Sairaanhoitaja Kristiina Rautio on sairastanut psoriasista lapsesta lähtien. Hänen kohdallaan psoriasis oli todella vaikea jo alle kouluikäisenä. Vasta biologinen lääkitys toi helpotuksen.
Lue myös: Hilse voi kertoa jotain terveydestäsi – ihotautilääkäri nimeää seitsemän eri tyyppiä
Psoriasis vei Kristiinan syviin vesiin
Kristiina kertoo, että noin 18 vuotta sitten, ennen biologisen lääkkeen aloittamista, elämä sairauden kanssa tuntui todella hankalalta. Hänellä on iho- ja nivelpsoriasis eli iho-oireiden lisäksi tulee niveloireita.
– Tilanne oli tosi hankala, Kristiina kertoo.
Kristinaa mietitytti, miten hän selviää sairauden kanssa. Työkykykin oli uhattuna, ja ihosairaus vaikutti kokonaisvaltaisesti mieleen ja hyvinvointiin.
– Tulevaisuuden kuva oli vähän hankala.
Lue myös: Kuivan ihon hoitovinkit kylmän talven varalle
Biologinen lääkitys toi kaivatun avun
Siirtyminen biologisiin lääkkeisiin toi Kristiinan vointiin merkittävän muutoksen. Hän kertoo, että muutamassa viikossa sen aloittamisesta iho puhdistui ja nivelet rauhoittuivat.
– Sillä oli huima merkitys. Voi sanoa, että aivan uusi elämä alkoi sen lääkityksen ansiosta.
Psoriasis voi ahdistaa kovasti
Ihon tulehdussairaudet, kuten psoriasis ja atopia, voivat vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun. Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckmanin mukaan sairauden vaikutukset mielen hyvinvointiin johtuvat siitä, että kyseessä on näkyvä ihosairaus. Se voi joskus johtaa sosiaaliseen eristäytyneisyyteen.
– Voi olla esimerkiksi vaikea lähteä ihmisten mukaan liikkumaan, hän sanoo.
Lisäksi potilaalla saattaa olla vaikeuksia nukkua, mikä lisää väsymystä. Kutinan takia voi olla vaikea saada unta.
Lue myös: Moni suomalainen kärsii punoittavasta ja kutiavasta ihosta – näin atooppista ihoa kannattaa hoitaa
Kristiina on saanut hyvää hoitoa
Kristiina kiittelee hoitohenkilökuntaa saamastaan hoidosta.
– Minulla on ollut aina se onni, että minulla on ollut hyvä hoito.
Keskustelupua hän on saanut vertaistuesta.
– Masennusdiagnoosia minulla ei ole ollut, mutta totta kai huolta ja ahdistusta.
Lue myös: Suosittu karvanpoistotuote aiheutti Maaritille ja Piialle kivuliaat ihovauriot – "Kokeilin tasan kerran ja se riitti!"
Ihosairauden vaikutus mieleen jäänyt vähälle huomiolle
Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckmanin mukaan ihosairauksien tai psoriasiksen vaikutukset mielenterveyteen on toistaiseksi osattu terveydenhuollossa huomioida aika huonosti.
– Tai ainakin niistä puhutaan vastaanotolla vähän, hän sanoo.
– Sekä lääkäri ottaa aika heikosti näitä asioita esille, mutta myös potilas. On aika harvinaista, että se otetaan puheeksi vastaanotolla.
Bäckmanin mukaan syy lienee siinä, että mielenterveysasioiden ympärillä on vielä jonkinlaista tabua. Aihe voidaan kokea häpeälliseksi puheenaiheeksi.
– Katsoisin, että yhteiskunnassa noin yleisesti kuitenkin on ehkä tapahtumassa murrosta, että yhä enemmän tuodaan tätä esiin muillakin sairauden aloilla kuin ihosairauksissa, hän sanoo.
Kristiina miettii, että joidenkin voi olla vaikea ottaa asiaa puheeksi. Lisäksi vastaanottoaika on aika lyhyt.
Bäckman kertoo Psoriasisliiton tehneen lääkäreille pari vuotta sitten kyselyn siitä, mikä voisi olla tärkein syy, ettei näitä asioita oteta esiin vastaanotolla.
– Ajanpuute tuotiin ykkösenä esille, Bäckman sanoo
Potilas toivoo tulevansa kuulluksi
Potilaana Kristiina toivoisi, että hoito toteutuisi psoriasista sairastaville tehtyjen Käypä Hoito -suositusten mukaisesti ja että mielen asioista kysyttäisiin.
– Monissa paikoissa näin onkin. Ei sille aikarajaukselle varmaan voi juuri mitään, mutta että mieli otettaisiin puheeksi ihan niin kuin muutkin oireet, hän sanoo.
Bäckmanin mukaan potilaan odotus on, että häntä kuunnellaan.
– Kaikkein tärkeintä on, että tarjotaan kuunteleva korva.
Lue myös: Älä sivuuta näitä ihosyövän oireita
Lääkehoito ja puhuminen keventävät mieltä
Ihosairaudesta kärsivän voi olla vaikea nukkua. Koska uni on tärkeää hyvinvoinnin kannalta, pitää Kristiina psoriasiksen oikeaoppista ja ajantasaista hoitoa olennaisena asiana.
– On tosi tehokkaita hoitoja ja iho-oireetkin saadaan lähes kokonaan hoidettua.
Lisäksi keskusteluapu ja vertaistuki ja asioiden jakaminen toisten kanssa ovat keinoja, joilla mieli kevenee. Potilasta auttaa huomata, ettei hän ole yksin sairauden kanssa.
Lue myös: Dermatologi muistuttaa: Ethän käytä deodoranttiasi väärin?
Psoriasishoito on kehittynyt
Toiminnanjohtaja Bäckman kertoo psoriasiksen hoidon kehittyneen vuosien saatossa mukavasti eteenpäin. Nykyään erilaisia hoitovaihtoehtoja on tarjolla todella paljon. On olemassa erilaisia lääkkeitä erilaisiin sairauden tiloihin.
– Voidaan käyttää paikallishoitoja. On olemassa sisäisiä lääkkeitä ja jopa biologisia lääkkeitä, jotka ovat se kaikkein järein hoitomuoto. Valoahoitoakin käytetään jonkin verran, Bäckman kertoo.
Lue myös: Ashley, 36, väittää parantaneensa psoriasiksen rintamaidollaan – video näyttää muutokset iholla
Elämänlaatu parani, vaikka oireita on
Kristiina tulee käyttämään biologista lääkettä läpi elämänsä. Biologisen lääkkeen käyttö suunnitellaan jokaiselle yksilökohtaisesti. Ylipäätään psoriasiksen hoito on kehittymässä koko ajan yksilöllisempään suuntaan.
Täysin lääkitys ei tosin pidä Kristiinan oireita poissa, sillä psoriasis on aaltoileva sairaus, jossa on pahenemisoireita.
– Vaikka minulla on näin hyvä lääkitys, syksyisin nivelet oireilevat. Jos on stressiä ja unettomuutta, se näyttäytyy vähän ihollakin, mutta sen kanssa tulee nyt hyvin toimeen, hän sanoo.
Kristiina kertoo, että psoriasiksen sivuvaikutukset ovat tapauskohtaisia. Hän sanoo, että lääkkeitä on tutkittu hyvin paljon, ennen kuin niitä Suomessa potilailla voidaan käyttää.
– Ihotautilääkärin seurannassa on kaikki systeemiset ja biologiset lääkkeet. Seuranta on tarkka hoidon aloituksesta lähtien, sairaanhoitajana työskentelevä Kristiina kertoo.
Katso myös video: Toimi näin, jos epäilet itselläsi atooppista ihottumaa
0:39