Miten voi välttää sairastumasta flunssaan, jos sellainen jo jyllää jollakin perheenjäsenellä samassa kodissa? Yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta kommentoi erilaisten keinojen toimivuutta.
– Sataprosenttisesti flunssalta ei voi välttyä, jos asuu samassa asunnossa kuin flunssaan jo sairastunut. Riski on ilman muuta olemassa, mutta järkevillä keinoilla sitä voi toki vähentää, Jaakko Halonen sanoo.
Lue, väheneekö tartunnan todennäköisyys seuraavilla keinoilla.
Pestään kädet tiuhaan
Toimii.
Tavanomaisessa flunssassa viruksen pitää tarttuakseen joutua pääsääntöisesti nenään. Nenään virukset voivat joutua kahdella tavalla: joko omien käsien välityksellä, jolloin virus on peräisin pinnoilta tai toisen ihmisen käsistä, tai sitten tulemalla pisaratartuntana suoraan nenään. Ensin mainittu vaihtoehto on syy siihen, että hyvä käsihygienia suojaa tartunnalta hyvin.
Käsien pesu on järkevää aina wc-käyntien yhteydessä ja ennen ruokailua. Tällöin tavalliselle arki-illallekin kertyy aika monia kertoja, jolloin kädet ovat pääsääntöisesti puhtaat.
Tarttuuko flunssa suojaamattomassa yhdynnässä tai suuseksissä?
– Flunssa ei tartu sukuelinten limakalvojen välityksellä. Virus tarttuu ainoastaan nenän kautta, ja sinne se menee joko aerosolitartuntana tai yleensä omista käsistä, Jaakko Halonen sanoo.
Edellistä tiuhemmasta pesemisestä on vaikea antaa ohjetta. Tietysti kun pesee kädet aina oltuaan tekemisissä sellaisten asioiden tai esineiden kanssa, joihin flunssainen puoliso on koskenut, viruksen joutuminen niiden välityksellä nenään on epätodennäköisempää.
Pitäisin kuitenkin järjen kädessä, ettei tule aivan hysteeristä vedellä lotraamista – flunssa saattaa tarttua siitä huolimatta aerosolitartuntana eli ilmateitse. Lisäksi tiuha käsienpesu edellyttää käsien rasvausta, jottei iho mene huonoon kuntoon ja altistu infektioille.
Käytetään eri käsipyyhkeitä vessassa
Toimii.
On vaikea sanoa, kuinka suuri merkitys tällä on – kun kädet pyyhitään, ne on kuitenkin vasta pesty eli niiden pitäisi olla puhtaat.
Sairastunut kerää omat räkäpaperinsa pois
Toimii.
Ympäriinsä jätetyt räkäpaperit lisäävät todennäköisyyttä, että joku toinen poimii niitä roskikseen ja saa taudinaiheuttajia käsiinsä. Papereista saattaa myös jäädä kodin pinnoille vähän taudinaiheuttajaa, eli kyllä ne olisi hyvä heittää visusti roskiin saman tien käytön jälkeen.
Kokkausvuoroon siirtyy terve osapuoli
Toimii.
Toisaalta kuten sanottu, flunssavirus tarttuu pääsääntöisesti nenän kautta: jos ruoan joukkoon ei nyt ihan aivastella tehtäessä vaikka salaattia, jota ei sitten myöhemmin kuumenneta, niin ruoka on kyllä aika lailla vapaata taudinaiheuttajista. Eli en pidä tätä kovin merkittävänä asiana, vaikka tartunnan todennäköisyys toki vähenee.
Sama virus ei sairastuta uudestaan
Jos flunssan on juuri sairastanut ja perheenjäsen sairastuu samoihin aikoihin, kyseessä on melko todennäköisesti sama tauti.
– Se täsmälleen sama virus ei enää haittaa itseä, jos joku toinen sairastuu siihen. Mutta eri virustyyppejä on hyvin paljon. Jos flunssaoireita tulee perheenjäsenelle vasta seuraavalla viikolla, virus voi hyvin olla ilmaantunut jostakin muualta, Jaakko Halonen sanoo.
Pyyhitään kodin pintoja tavallista useammin
Toimii.
Virukset, jotka tavallisimmin aiheuttavat flunssan, viihtyvät pinnoilla muutaman tunnin. Jos pintoja pyyhitään käytön jälkeen, virukset ja tartuntavaara varmasti vähän vähenevät.
Lopetetaan pussailu
Toimii.
Pussaillessa ei joudu mitään suoraan nenään, mutta aerosolitartunta hengityksen mukana on läheisessä kontaktissa paljon mahdollisempi.
Ei istuta vieri vieressä kainalossa, kun katsotaan televisiota
Toimii.
Kainalossa kyhnöttäessä ollaan niin lähellä, että hengitysilma sekoittuu helposti. Pitäisin riskiä tartuntaan silti kohtuullisen pienenä. Ei nyt ihan eriössä tarvitse olla, ellei toisella sitten ilmene voimakasta aivastelua tai yskimistä. Koska pisarat leviävät kohtuullisen laajalle ja pitkälle, silloin on toki hyvä pysyä vähän kauempana.
Pärskivän henkilön täytyy muistaa kohdistaa aivastus aina joko nenäliinaan kasvojen eteen tai sitten kainaloon päin – ei toisia ihmisiä päin eikä omiin käsiin.
Siirrytään nukkumaan eri sänkyihin tai huoneisiin
Tähän pätee sama kuin edelliseen: jos kovasti yskii tai aivastelee, niin siinä tapauksessa toimii. Mutta jos edellisen kaltaista aerosolin levitystä on vähemmän, erillään nukkumisen merkitys on paljon pienempi.
Suojaudunko liian myöhään?
Voiko hyviäkin keinoja flunssan välttelyssä käyttää liian myöhään: tarttuuko tauti jo, kun sen oireet eivät edes vielä näy?
– Jos mitään oireita ei ole, tavalliset flunssataudit eivät yleensä silloin tartutakaan. Siinä vaiheessa, kun alkaa ilmaantua flunssan oireita, infektio on päällä ja viruksen määrä lisääntynyt. Silloin pätevät myös viruksen leviämistavat ja -reitit ja suojautumiskeinot, Jaakko Halonen sanoo.
Majoitutaan kokonaan muualle perheenjäsenen flunssan ajaksi
Jos on kovin hysteerinen tunnelma tarttumisen suhteen, mikäpä siinä, mutta en pidä tätä tarpeellisena. Kuten sanottu, hyvä hygienia ja pärskimisen ja aivastelun tekeminen kauempana toisista kuitenkin vähentää tartunnan todennäköisyyttä.
Toisaalta on tietysti sanottava, että kyllähän perheenjäsenet usein saavat tartunnan. Se on vähän niin kuin luonnonlaki, että tavallinen flunssa nyt vain leviää perheen sisällä. On itse kunkin oma asia miettiä, kuinka paljon sen takia haluaa rajoittaa normaalia perhe-elämää. Aiemmin mainitut, jollakin tavalla järkeviltä tuntuvat keinot vähentävät tartunnan todennäköisyyttä jo melko paljon.