Liikennelääketieteeseen erikoistunut Helsingin yliopiston professori Timo Tervo antaa vinkit tilanteen varalle, jossa havaitset sairauskohtauksen saaneen kanssa-autoilijan.
Liikenteessä voi joutua tilanteeseen, jossa sairauskohtaus iskee omalle kohdalle tai sinua kyyditsevälle kuljettajalle. Timo Tervo on Helsingin yliopiston liikennelääketieteen professori – hän kertoo toimintaohjeet tilanteen varalle, jos sairauskohtaus yllättää tien päällä.
– Jos olet matkustajana autossa ja kuljettaja saa kohtauksen, yritä ohjata autoa ja pyri saamaan kuljettajan jalka pois kaasulta. Älä sammuta virtaa, koska ohjaus voi lukittua ja tehostukset hävitä. älä irrota turvavöitä. Jarruta hallitusti luistoa välttäen käsijarrusta. Eräiden automerkkien sähköinen käsijarru toimii ajonvakauksen ja lukkiintumattomien jarrujen kautta hätäjarruna – esimerkiksi eräät VAG-konsernin mallit. Sähköjarrun voi vetää päälle vaikka jäällä, Tervo neuvoo.
Entäpä jos sairauskohtaus iskee itselle ratissa?
– Riippuu taudista. Jos olet tajuissasi, pysäytä auto heti. Hälytysvilkut käyttöön ja soita apua, jos kykenet. Älä lähde ajoon koskaan, kun tunnet olosi huonoksi tai esimerkiksi ottaa sydämestä. Moni on päässyt sairaalan pihaan, mutta kuollut autoonsa.
Mistä merkeistä kuljettaja voi huomata, että nyt kannattaa tarkistaa terveys?
– Kun on sairauksia, kysy lääkäriltäsi, voitko ajaa. Älä painosta lääkäriä sallimaan ajamista. Kerro kaikki sairaudet ja lääkkeet. Tarkkaile oloasi. Jos lääke huimaa tai heikentää oloa, älä aja. Jos sinulla on diabetes, pidä mukana vararavintoa – ja jos mahdollista – sokeria mittava laite. Odota tilanteen normalisoitumista, jos koet oireita. Soita mieluummin turhaan apua, kuin vältät sitä. Analysoi itseäsi ja lähimpiäsi. Olo voi olla toisena päivänä huono, toisena hyvä – mutta huonona päivänä ei tule ajaa. Estä sairaan ihmisen – esimerkiksi dementikon – ajo. He eivät usein itse tunnista tilaansa, Tervo varoittaa.
---
Vinkit tilanteisiin, joissa väsy yllättää autossa
3:56