Ajopelon taustalla voi olla traumaattinen kokemus.
Ajopelko on yleistä niiden ihmisten keskuudessa, jotka eivät aja autoa, mutta haluaisivat ajaa.
– Muistaakseni melkein puolet ilmoitti [kyselyssä] yhdeksi ajamattomuuden syyksi sen, että he eivät uskalla ajaa autoa, kertoi Autoliiton suunnittelija Toni Vuoristo Huomenta Suomessa maanantaina.
Usein ajopelosta kärsivillä on kyllä ajokortti, mutta ei autoa.
– Se on estänyt jo niin paljon ajamiseen liittyviä asioita, että ei ole edes hankittu autoa. Mutta halu olisi ajaa.
Jos kärsii ajopelosta, kannattaa pohtia sen taustalla olevia syitä. Taustalla voi olla jokin traumaattinen kokemus, kuten kolari. Tällöin tapahtunutta voi käydä läpi vaikka terapeutin tai psykologin kanssa. Yleisempi syy ajopelolle on se, että ei ole ajanut vuosikymmeniin.
Lue myös: Eikka muunsi 70-luvun Volkswagenin sähköautoksi – "Hyvin kulkee"
Askel kerrallaan
Ajopelko voi ilmentyä eri tavoin. Esimerkiksi muualta Suomesta kotoisin oleva saattaa pelätä Helsingissä ajamista. Helsinkiläinen saattaa puolestaan kammota pimeässä ajamista.
– Meidän kyselyissä autoilevat kertovat, että pelot liittyvät enemmän päihdekuljettajiin tai riskinottajiin tai tarkkaamattomuuteen, Vuoristo sanoi.
Varsinaiset ajopelkoiset, jotka eivät uskalla ajaa, pelkäävät sitä vastoin aiheuttavansa muille vaaraa.
Vuoristo neuvoo rattiin haluavia ajopelkoisia etenemään askel kerrallaan. Harjoittelun voi aloittaa vaikka paljon ajaneen tutun kanssa tyhjältä parkkipaikalta.
– Voi aluksi istua kuljettajan paikalla ja sitten käynnistää auton, jos uskaltaa. Yllättävän nopeasti muistista palautuvat ne ajamisen taidot.