Uutta tietoa kohua herättäneestä Arin väärästä syöpäarviosta: Laboratorio kiistää virhediagnoosin ja informaatiokatkoksen, Valvira selvittää missä virhe tapahtui

4:59img
Näin Valvira kommentoi väärän syöpäepäilyn saaneen Arin tapausta – katso video
Julkaistu 25.10.2019 16:09

MTV UUTISET – MIKAEL MATTILA

Eteläsuomalaisen miehen verikokeet osoittivat virheellisesti syöpää useampaan kertaan otetuissa näytteissä. Miehen verikokeet laboratoriossaan analysoinut Synlabin lääketieteellinen johtaja Tommi Vaskivuo muistuttaa, että tautidiagnoosin tekeminen kuuluu erikoissairaanhoidolle, ei Terveystalolle tai laboratoriolle.

MTV Uutiset kertoi aiemmin tänään Arista, joka sai kuulla työterveyslääkäriltä huonoja uutisia: hänen veriarvonsa näyttivät hälyttävää tulosta kroonisen lymfaattisen leukemian osalta. Huolestuttava tulos saatiin kolmesta eri verinäytteestä.

Lopulta arvio osoittautui virheelliseksi. Meilahden sairaalan HUSLABin varmistustestissä Arin veriarvot olivat sittenkin kunnossa. Syyskuun alussa alkanut jännitysnäytelmä päättyi viime viikolla.

Lue lisää: Lääkäri valmisteli Aria jo syöpähoitoihin, kunnes suuri virhe verinäytteissä huomattiin – näin vastaa Terveystalo

Aria hoitanut Terveystalo oli lähettänyt ottamansa verikokeet Synlab-yrityksen laboratorioon Viroon. Arin mukaan hänelle oli kerrottu, että verinäytteet olivat perille päästyään vanhentuneet, ja että virheanalyysi olisi mahdollisesti johtunut tästä.

Tilannetta Terveystalossa selvittänyt ylilääkäri Pekka Aroviita kertoi aiemmin, että näytteen kuljetusajalla saattaa olla vaikutusta siihen, että Arin näytteet ovat olleet virheellisiä. Asiaa selvitetään parhaillaan.

– Tässä tapauksessa on meidän nähdäksemme kysymyksessä lääketieteellisesti erityisen haastava ja harvinainen yksittäistapaus, Aroviita kommentoi.

4:31img

Video: Terveystalo kommentoi tapausta MTV Uutiset Livessä.

"Analyysimme suoritetaan vuorokauden sisällä"

MTV Uutisten tavoittama Synlabin lääketieteellinen johtaja Tommi Vaskivuo ei tiedä, mihin väite näytteiden vanhentumisesta perustuu.

– Tutkimusten mukaan verinäytteen valkosolujen määrässä tapahtuu parin prosentin heittoa vasta 48 tunnin jälkeen näytteen ottamisesta. Keskimäärin Terveystalolta tulevien näytteiden analyysit suoritetaan vuorokauden sisällä, Vaskivuo kommentoi.

Vaskivuo myös huomauttaa, ettei Synlabilla saati Terveystalolla ole valtuuksia tehdä diagnooseja näin vakavista sairauksista.

– Leukemiaa ei diagnosoida pelkän verianalyysin perusteella. Se vaatii aina varmistuksen luuytimestä, ja sellaisia testejä ei Terveystalossa tai Synlabilla tehdä.

Vakavien sairausepäilyjen tapauksessa potilas lähetetään Vaskivuon mukaan erikoissairaanhoidon piiriin.

– Mitään diagnoosia tässä ei siis ole tehty, Vaskivuo sanoo.

"Lääketieteellinen ketjutus on toiminut"

Synlab on aloittanut selvitykset Tallinnan alueella asian tiimoilta. Tähän mennessä moitittavaa ei Vaskivuon mukaan ole ilmennyt.

– Kun olemme tässä arvioineet omaa prosessiamme logistiikan ja näytteiden kuljettamisen suhteen, ei ole noussut esiin mitään, mikä indikoisi virhettä tai puutetta prosessin missään vaiheessa.

Vaskivuo purkaa prosessin osiin: näyte on otettu, epäily on esitetty, epäily on viety erikoissairaanhoitoon ja siellä todettu tarkempien tutkimusten myötä aiheettomaksi.

– Reagoimme tietenkin vakaviin epäilyihin herkästi, enkä missään nimessä väheksy asiakkaamme kokemaa huolta. Tästä huolimatta lääketieteellinen ketjutus työterveyden ja erikoissaisaanhoidon välillä on selvitysten perusteella toiminut kuin pitää.

Valvira selvittää

Prosessissa valvovana viranomaisena toimiva Valvira selvittää tapahtumaketjua. Johtaja Jussi Holmalahti kertoo, että Valvira pyytää asiassa lisätietoja eri osapuolilta.

Mahdollisista toimenpiteistä päätetään, kun tarvittavat lisätiedot on saatu.

Holmalahden mukaan vielä ei ole tiedossa, missä mahdollinen virhe on tapahtunut.

– Kyllä tämä täältä näyttää aika sekavalta. Julkisuudessa epäillään vähän kaikenlaista, laitteita ja kuljetuksia. Pitää muistaa, että kyseessä on yleensä inhimillisiäkin tekijöitä esimerkiksi kommunikaatioon ja diagnoosiin liittyen. Kaikkia näitä asioita pitää nyt selvittää, Holmalahti sanoo.

Holmalahti muistuttaa, että väärä tulos testissä saattaa johtua geneettisistä tai biologisista eroista. Hänen mukaansa on poikkeuksellista, että selvitys käynnistyy julkisuudessa esitetyistä tiedoista.

Juttuun lisätty Valviran kommentit ja uusi video 25.10. kello 17.10.

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä