Lääkärien etävastaanotot ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti – psykoterapeutin mukaan uusi palvelumuoto on tullut jäädäkseen

3:18img
Näin toimii etävastaanotto! Psykoterapeutti Pekka Roponen kertoo yleistyneistä etätöistään.
Julkaistu 23.03.2020 22:17
Toimittajan kuva
Jere Silfsten

jere.silfsten@mtv.fi

Lääkäriasemien etävastaanottojen kysyntä on lisääntynyt koronaviruksen myötä. Etävastaanoton avulla resursseja pystytään suuntamaan muualle koronaepidemian aikana.

Koronaepidemian leviäminen on nostanut lääkäreiden ja sairaanhoitajien etävastaanottojen kysyntää merkittävästi. Etävastaanottoja on kuluneen viikon aikana tehty terveyspalveluja tarjoavassa Terveystalossa yli 25 000 kappaletta, kun vuosi sitten vastaavina päivinä määrä oli noin 2 500 kappaletta.

– Potilas ei itse voi tietää, onko kyseessä tavallinen flunssa vai koronavirustartunta. Siksi on olennaista, että lääkäri voi ensin etänä selvittää oireita mahdollisimman pitkälle ja ohjata potilaan näiden perusteella keskitetysti ja harkitusti oikeanlaiseen hoitoon. Tämä on välttämätöntä, jotta koronaviruksen leviämistä estetään ja hidastetaan, Terveystalon johtaja Pia Westman sanoo.

Terveystalossa etävastaanottoja toteuttavat yleislääkärien ja sairaanhoitajien lisäksi useiden erikoisalojen lääkärit. Esimerkiksi gynekologit ovat hiljattain aloitteet etävastaanotot, ja mielenterveyden haasteissa etävastaanotot ja matalan kynnyksen digitaaliset palvelut ovat kasvattaneet suosiotaan rajusti.

Asiakkaat ovat ottaneet palvelumuodon omakseen

Psykoterapeutti Pekka Roponen aloitti tämän vuoden alussa etävastaanotot. Roposen arvion mukaan hän toteuttaa noin puolet vastaanotoista etänä.

– Ihmiset haluavat tällä hetkellä varsinkin etävastaanottoja, sillä liikkuminen paikasta toiseen on haastavaa. Myös lääkärikeskuksessa käyminen on jonkin asteinen tartuntariski, kertoo Roponen.

Asiakkaat ovat Roposen mukaan olleet tyytyväisiä uuteen etävastaanottokäytäntöön. Hänen arvionsa mukaan jopa 90 prosenttia asiakkasta on ollut tyytyväisiä uuteen palvelumuotoon.

– Nykypäivänä kun käytetään paljon sosiaalista mediaa ja etäyhteyksiä, ihmiset ovat tottuneet tällaiseen, Roponen pohtii.

Lääkärin työssä Roposen mukaan kaikkien tärkeintä on ensiksi kuunnella potilasta, jonka jälkeen kysellään täsmentäviä kysymyksiä. Nämä toimenpiteet pystyy toteuttamaan hyvin myös etänä.

Katso ylhäällä olevalta videolta psykoterapeutti Pekka Roposen haastattelu.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa