Lääkärin vastaanotolla on mahdollista asioida myös videon välityksellä. Inhimillistä kontaktia se ei kuitenkaan korvaa.
– Ehdottomasti täytyy pitää mielessä ne tietyt rajoitteet, mitä tähän kuuluu. Jos tarvitaan fyysistä lääkärin kosketusta, tutkimista tai jotain tällaistä, niin toki pitää ohjata normaalivastaanotolle, sanoo lääkäri Toni Keski-Jyrä Studio55.fi-lähetyksessä.
– Tietysti joissain asioissa on tärkeää tällainen inhimillinen lääkärin kontakti myös.
Aiemmin etävastaanotot on hoidettu puhelimitse, mutta videon välityksellä lääkäri ja potilas näkevät toisensa. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia etävastaanottojen yleistymiselle.
– Uskon, että se tuo enemmän syvyyttä siihen potilas-lääkärisuhteeseen, mutta ei se täysin korvaa tätä fyysistä vastaanottoa, sanoo Lääkäriliiton asiantuntija Lauri Vuorenkoski.
Helpottaa potilaan asiointia
Vuorenkoski näkee, että etävastaanotot tuovat helpotusta erityisesti syrjäseutujen asukkaiden elämään. Kun palvelut ovat kaukana, esimerkiksi erikoislääkärin vastaanotolle pääsy voi olla hankalaa.
– Tämä on yksi keino tuoda niitä lähipalveluita vielä lähemmäksi ihmisiä.
Kaikkien vaivojen takia ei enää tarvitse lähteä lääkäriin, kun vastaanotolle pääsee kotisohvalta. Joistain asioista voi olla jopa helpompi puhua kotisohvalta käsin.
– On tietysti joitain tällaisia asioita, joista voi olla vaikeaa lähteä vastaanotolle tai hankala puhua lääkärin kanssa. Tällaisia vähän arkaluontoisiakin asioita, sanoo Keski-Jyrä.
Vuorenkoski sanoo, että monissa tilanteissa etävastaanotoista on hyötyä nimenomaan potilaalle, kun lääkärissä asiointi helpottuu.
– Siinä ei välttämättä lääkärin aikaa ei sinällään säästy, mutta erityisesti potilaalle se on helpompaa ja vähentää potilaan aikaa.
Miten verkkoajanvaraus ja videovastaanotto toimii? Millaisia vaivoja voidaan hoitaa videovastaanoton avulla? Katso koko lähetys!