Epäilyttävätkö käyttämiesi lääkkeiden yhteisvaikutukset? Mietityttääkö jokin terveyteen liittyvä asia? Kaipaatko apua oikeanlaiseen ruokavalioon? Internetissä toimivalla eKlinikalla lääkäriltä, farmeseutilta tai ravitsemusterapeutilta saa vastauksen ongelmiin viidessä päivässä.
Internetissä osoitteessa www.eklinikka.fi on toiminut marraskuusta 2012 lähtien verkkovastaanotto, eKlinikka. Siellä kuka tahansa lääkärin konsultointia kaipaava voi kertoa ongelmastaan ja saada siihen ammattilaisen apua.
– eKlinikkaan kirjaudutaan omilla verkkopankkitunnuksilla. Kaikki konsultaatioon tarvittava tieto täytetään sähköisiin lomakkeisiin. Lääkäri lähettää neuvonsa asiakkaalle sähköisesti tai tarvittaessa kirjeenä, Itä-Suomen yliopiston emeritusprofessori Esko Kumpusalo sanoo.
Alun perin eKlinikan perustivat Kuopion yliopiston ja KYSin yleislääketieteen opettajat.
– Tarkoituksena oli, että KYSin seniorikollegat tukisivat lääketieteen opiskelijoita ja nuoria lääkäreitä terveyskeskustyössä tietoturvallisen viestintäjärjestelmän avulla.
– Nyt, kun eKlinikka on avattu asiakaspalvelimena tavallisille kansalaisille, siellä toimii turvallisen lääkehoidon tuki, erikoislääkärin vastaanotto ja ravitsemusterapeutin palvelut. Pyrkimyksenämme on tuoda turvallisen tiedonvälityksen kautta potilaat osaksi terveydenhuollon toimintaa.
Maksaa 63–218 euroa
Verkkopalvelussa on työskennellyt tähän asti toistakymmentä lääkäriä pääasiassa Kuopion yliopistollisesta sairaalasta. Määrä tulee kasvamaan entisestään.
– Kaikki eKlinikan lääkärit ovat kokeneita erikoislääkäreitä. Joukossa on niin yleislääketieteeseen, geriatriaan, neurologiaan, radiologiaan, psykiatriaan, päihdelääketieteeseen, työterveyshuoltoon, ihotauteihin kuin naisten-, lasten- ja sisätauteihinkin erikoistuneita ammattilaisia, Kumpusalo sanoo.
Yritystä on rahoittanut Euroopan Unionin Aluekehitysrahasto.
– Jos potilaan ongelma on erityisen hankala, siihen etsitään apua kansallisista ja kansainvälisistä tietokannoista. Vastausta pitää odottaa enintään viisi päivää.
– Potilas maksaa turvallisen lääkehoidon konsultaatiosta lääkkeiden määrästä riippuen 144–218 euroa, erikoislääkärin vastaanotosta 74–126 euroa ja ravitsemusterapeutin palveluista 63–126 euroa.
Ei korvaa henkilökohtaista lääkäriä
eKlinikan lääkärit eivät määrää lääkkeitä.
– Neuvoja voi totta kai kysyä. Asiantuntijoina suosittelemme kliiniseen kokemukseen ja tieteellisiin tutkimuksiin perustuvia menettelytapoja, Kumpusalo kertoo.
Alun perin ideana on ollut tukea perusterveydenhuollon työtä.
– Terveyskeskuksissa toimii usein nuoria, kokemattomia sijaisia ja eurolääkäreitä. Erityisesti heidän potilaansa hyötyvät kokeneiden erikoislääkärien tuesta.
– Verkkolääkäri ei kuitenkaan korvaa henkilökohtaista lääkäriä. Lääkärin pitää tuntea potilaansa, ja se vaatii sitä, että potilas käy fyysisesti vastaanotolla vähintään kerran vuodessa.
Näin monta lääkärikäyntiä riittää
Kumpusalo kertoo, että eKlinikka on ensimmäinen laatuaan Suomessa.
– Euroopassakaan ei ole vastaavaa järjestelmää. Malli saatiin vuonna 2007 Yhdysvalloista, jossa on olemassa monia kehittyneitä potilastietojärjestelmiä asiakkaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteiseen asiointiin. Siellä parhaimmilla Kaiser Permanenten terveysasemilla jo 80 prosenttia terveysasioinnista tapahtuu verkossa.
– Riittää, kun esimerkiksi verenpaine- tai sydänpotilas käy henkilökohtaisesti lääkärin vastaanotolla kerran vuodessa ja asioi muuten verkossa. Diabeetikko pärjää kahdella–kolmella lääkärikäynnillä.
Ekologinen vaihtoehto
Kumpusalo puhuu myös eKlinikan ympäristöystävällisyyden ja taloudellisuuden puolesta.
– Varsinkin maaseudulla, jossa on pitkät etäisyydet, eKlinikalla asioimalla säästyy aikaa, rahaa ja fossiilista polttoainetta.
– Suomessa vanhuksia retuutetaan saattajien avustamina takseilla kymmenien kilometrien päähän keskussairaaloihin tapaamaan heille ennestään tuntemattomia lääkäreitä.
Säästetään sairaalakuluissa
eKlinikalla on asiakkaina satoja tavallisia kansalaisia.
– Asiakasmäärä on vielä pieni. Täytyy ottaa huomioon, että palvelu on ollut vapaasti saatavana vasta syksystä 2012 lähtien. Tieto ja uusi toimintatapa ei ole vielä levinnyt laajalle. Turvallisen lääkehoidon tukipalveluita aletaan markkinoida alkuvuonna apteekeissa.
Kumpusalo uskoo, että asiakkaiden määrä tulee kasvamaan nopeasti.
– Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut, että jokaisen monilääkityn potilaan lääkehoito pitäisi arvioida kerran vuodessa.
– Jos näin tehtäisiin edes kolmen vuoden välein, säästyisi tuhansia turhia sairaalakäyntejä: tutkimusten mukaan joka neljäs vanhuksen sairaalakäynti liittyy lääkitysongelmiin. Sairaalahoitopäivä puolestaan maksaa sairaalasta riippuen 300–600 euroa vuorokaudessa, Kumpusalo selittää.
Studio55.fi/Piia Simola
Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva
Mitä kaikkea verkossa kaupataan - ovatko tässä kummallisimmat nettiostokset?
Lääkärit sanelevat mitä sattuu – tässä 15 uskomatonta tosielämän kömmähdystä
"Lääkärin virheen takia jalkani vammautui pysyvästi"
Sattuu sitä kirurgeillekin: Pyyhe vatsassa 25 vuotta ja muut hullut hoitovirheet
10 omituista mutta tehokasta kotikonstia – Hoitaisitko terveyttäsi näillä?
Lääkäri: Kuka ottaa vastuun karppaamisesta johtuvista kuolemista?
Näin talvi vaikuttaa suomalaisten terveyteen – Erityisen vaarallinen iäkkäille
Tässä tavallisessa tapaturmassa jopa suurempi kuolleisuus kuin syövissä – Näin ehkäiset sen
Onko sinulla jokin näistä sairauksista? Talvi voi olla tappava